Pod posebnim merama BIA u drugoj polovini 2014. bilo 168 lica

Izvor: RTS, 13.Maj.2015, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pod posebnim merama BIA u drugoj polovini 2014. bilo 168 lica

Pod posebnim merama prikupljanja podataka koje je sprovodila Bezbednosno-informativna agencija (BIA) u poslednjih šest meseci prošle godine bilo je 168 fizičkih i dva pravna lica, izjavio je savetnik direktora BIA i ovlašćeno lice u Agenciji za postupanje po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja Miroslav Panić.
Miroslav >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Panić je na okruglom stolu "Šta javnost ima pravo da zna u vezi s prisluškivanjem" precizirao da su te mere primenjivane od 1. jula 2014. do 31. decembra 2014. godine, na osnovu odluke suda, prenosi Beta.
"Javnost može da zna statističke podatke (o prisluškivanim osobama) ali se mora pomučiti", istakao je Panić navodeći da BIA ni u jednom slučaju nije povredila zakon i uvek postupa po rešenju Poverenika za informacije od javnog značaja.
Panić je, međutim naveo da u Zakonu o BIA postoji izričita odredba da svi podaci u vezi s primenom posebnih mera, predstavljaju tajne podatke, i da je jedino opozivom tajnosti ili brisanjem tog člana zakona moguće tako nešto promeniti.
Panić je upitao koji je kriterijum po kom je za Poverenika interes javnosti da zna ispred javnog interesa i da ne vidi šta to izaziva nezadovoljstvo nevladinih organizacija koje su ukazale da kada god neka organizacija traži podatke o prisluškivanju ili drugim merama, pokreće se pitanje ugrožavanja bezbednosti države i tajnosti podataka.
"Postoji veliko nerazumevanje oko toga šta su podaci na koje treba da se odnose posebne mere", rekao je izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović.
Naveo je da sa druge strane, niko ne postavlja pitanje da li su nacionalna ili nečija prava ugrožena kada informacije cure iz bezbednosnih službi.
"Nema saglasnosti oko toga šta su tajni podaci na koje se odnose posebne mere", ocenio je Petrović.
Tužilac iz Valjeva Miodrag Plazinić rekao je da je sud jedini koji je nadležan i koji određuje da li i koja će se posebna mera primeniti i u kom roku.
"Posebne mere su poslednje što se primenjuje u krivičnim postupcima i to samo ako se proceni da na drugi način ne može da se dođe do potrebnih dokaza", preizirao je Plazinić navodeći da "uvek postoji mogućnost zloupotrebe u primeni tih mera" ali da se u svojoj tužilačkoj karijeri nije sa njima susreo.
Viša savetnica Sektora za harmonizaciju i saradnju službe poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milica Basta rekla je da je ukoliko BIA neke podatke označi kao tajne, onda to mora dokazati, odnosno, kako je precizirala, navesti koji je pravni osnov i interes za to i kako pristup tim podacima može da ugrozi bezbednost države.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

BIA: Prisluškivali smo 168 fizičkih i dva pravna lica

Izvor: Danas, 13.Maj.2015

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) je od 1. jula do 31. decembra prošle godine nadzirala komunikaciju 168 fizičkih i dva pravna lica, rekao je juče Miroslav Panić, savetnik direktora BIA, i osoba koja je u toj instituciji ovlašćena da postupa po zahtevima za pristup informacijama od javnog...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.