Osnovana nova stranka, predsednik Nebojša Leković

Izvor: Politika, 25.Sep.2011, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovana nova stranka, predsednik Nebojša Leković

BEOGRAD – Socijaldemokratski savez (SDS), nova stranka na političkoj sceni Srbije, održala je danas osnivačku skupštinu pod sloganom „Jedini izbor” na kojoj je za predsednika izabran Nebojša Leković, bivši funkcioner Nove demokratije Dušana Mihajlovića.

Svetozar Krstić, takođe bivši funkcioner Mihajlovićeve stranke, izabran je za potpredsednika SDS, a za članove Glavnog odbora SDS izabrani su voditelj Ognjen Amidžić, prvi šef BIA profesor Andreja Savić, inspektor >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Josip Bogić i Milun Babić, nekadašnji ministar bez portfelja u vladi Mirka Marjanovića.

„Većina nas je mislila da se više nikada neće baviti politikom, jer je deo posla obavljen 5. oktobra. Ali, đavo je u Srbiji odneo šalu i danas smo se okupili iz nevolje i iz protesta”, rekao je Leković na osnovačkoj skupštini SDS-a u Domu sindikata.

Leković je naveo da je SDS nastavljač tradicije prve socijaldemokratske partije u Srbiji, koju su, kako je rekao, avgusta 1903. godine osnovali Dimitrije Tucović, Svetozar Marković, Sima Marković i Triša Kaclerović.

„Nema opozicije u Srbiji. Nema socijaldemorkatskih partija, sve su desne i štite tajkune. Obraćamo se svim gubitnicima tranzicije, a to je 95 posto građana ili, bolje rečeno, svi mi”, rekao je Leković.

Leković (1964), koji je i sebe ubrojao u gubitnike tranzicije, bio je dugogodišnji poslanik u Skupštini Srbije u četiri mandata, predsednik odbora za pravosuđe i upravu i odbora za trgovinu, predsednik i Fudbalskog saveza Srbije i potpredsednik Saveza od 2001. do 2005. godine, kao i generalni sekretar fudbalskog kluba Crvena zvezda.

Osnivačkoj skupštini SDS-a, održanoj pod sloganom „Jedini izbor” nisu prisustvovali gosti iz drugih stranaka, a od javnosti poznatih ličnosti viđeni su i Žarko Jokanović i advokat Igor Pantelić.

Predstavnici SDS-a, Srbije 21, PULS-a i Pokreta poljoprivrednika i privrednika - Bogata Srbija, Nebojša Leković, Zoran Drakulić, Ljubiša Jovašević i Zaharije Trnavčević potpisali su ranije povelju „Novi dogovor za Srbiju”.

Beta

objavljeno: 25/09/2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.