Oni su zarobili đenerala Dražu

Izvor: Blic, 15.Sep.2009, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oni su zarobili đenerala Dražu

Beograd - Bezbednosno-informativna agencija pronašla je u svojoj arhivi spisak sa imenima 12 pripadnika Ozne koji su 12. marta 1946. zarobili đenerala Dragoljuba - Dražu Mihailovića. Spisak koji „Blic” ekskluzivno objavljuje, BIA je dostavila Državnom tužilaštvu i Komisiji za pronalaženje posmrtnih ostataka komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini. Pored spiska, domaća javnost po prvi put ima prilike da vidi i fotografije pripadnika Ozne kako poziraju sa Dražom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - na jednoj su u partizanskim uniformama, a na drugoj u četničkim jer je pre hapšenja ta grupa mesecima izigravala četnike infiltrirajući se u njihove redove.

U zarobljavanju Draže Mihailovića učestvovale su dve grupe operativaca. U prvoj su 12 pripadnika Ozne koji su preobučeni u ravnogorske uniforme uspeli da se infiltriraju u najbližu okolinu đenerala Mihailovića. U drugoj je bilo sedam operativaca koji su služili za vezu, a paravan im je bio da obavljaju meteorološka istraživanja.

Mihailović je ubijen 17. jula 1946.

posle montiranog suđenja

Predvodnik grupe koja se prerušila u četničke uniforme bio je tada potpukovnik Svetolik Lazarević, a u grupi su bili operativci major Dragoljub Vasović, major Slobodan Krstić, major Milovan Pejanović, major Radenko Mandić, major Živa Čiklovan, kapetan Đorđe Nešić, poručnik Janko Dimić, zastavnik Raša Nešovanović, vodnik Mane Trkulja, vodnik Zvonko Sitarić i kurir-borac Mile Bulajić.

Grupu „meteorologa” predvodio je tada potpukovnik Jovo Kapičić, a u njoj su još bili major Vlada Bojanić, kurir-borac Jovan Stojanović, šofer Miodrag Tasić, major Voja Čolović, poručnik Đuro Šerbedžija i poručnik Nikola Miščević.

Većina učesnika hapšenja ubrzo je nagrađena ordenima za zasluge i partizanskim zvezdama i unapređena je. Jovu Kapičića (90), predvodnika meteorološke grupe, saslušavali su članovi Komisije, a on je sam u intervjuu za „Blic” nedavno potvrdio da je učestvovao u zarobljavanju đenerala Mihailovića i da mu je paravan bio da obavlja meteorološka istraživanja.

Draža Mihailović je zarobljen u blizini Višegrada na putu Dobrun-Priboj. Prema navodima Ozne, ključnu ulogu u zarobljavanju imao je đeneralov saradnik Nikola Kalabić, komandant kraljeve garde, koji je i doveo preobučene oznaše do Draže.

Prema partizanskoj istoriografiji, kolonu sa đeneralom Mihailovićem u kojoj su bili preobučeni pripadnici Ozne na putu Dobrun-Priboj čekala je u zasedi još jedna grupa Ozne. Kada se pripucalo, na đenerala Mihailovića je legao Radenko Mandić, a Đorđe Nešić je ubio Dragišu Vasiljevića, Dražinog pratioca. Zatim su Mandić i Nešić stavili lisice komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Vest o zarobljavanju đenerala Mihailovića objavljena je tek dve nedelje kasnije - 27. marta 1946. godine.

Operativci Ozne preobučeni u četnike infiltrirali su se u redove bliske Draži Mihailoviću

Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde i član Komisije za nalaženje đeneralovog groba, kaže za „Blic” da je sigurno da će dokumentacija sa imenima onih koji su hapsili Mihailovića umnogome doprineti ostvarivanju prvobitnog cilja - pronalaženju posmrtnih ostataka.

- Kao što postoje fotografije sa zarobljavanja, sigurni smo da postoje i slike egzekucije. One su napravljene da bi se vrhu tadašnje vlasti dokazalo da je Mihailović zaista zarobljen, a potom ubijen - kaže Homen.

On navodi da za sada najviše dokaza upućuje da je telo đenerala Mihailovića zakopano na Adi Ciganliji ili u Lisičijem potoku na Dedinju:

- Predstoji nam veliki posao. Prvo je na redu uzimanje DNK od članova porodice Mihailović. Imamo posebnu opremu, sonare kojima bez kopanja može da se utvrdi šta se nalazi ispod zemlje. To će nam pomoći da utvrdimo gde treba da iskopavamo.

Predsednik komisije državni tužilac Slobodan Radovanović kaže da dokumentacija sa imenima pripadnika Ozne koji su učestvovali u zarobljavanju potvrđuje Kapičićevu priču da je postojala grupa obaveštajaca koja je pokrivala hapšenje đenerala Mihailovića.

- Naš cilj je da uzmemo sva ta imena i da dođemo do ljudi koji su živi i obavimo razgovor s njima - kaže tužilac Radovanović.

Homen navodi da je Komisija došla i do podataka da ruska i britanska obaveštajna služba imaju podatke o đeneralu Mihailoviću i da će im biti upućen zahtev da ih dostave.

Operativci ozne u četničkoj uniformi

SVETOLIK LAZAREVIĆ - Potpukovnik, načelnik grupe koja je hapsila đenerala Mihailovića. Bio je nerazdvojni drug Slobodana Penezića Krcuna, ministra unutrašnjih poslova Srbije. Lazarević i Krcun poginuli su u saobraćajnoj nesreći 5. novembra 1964. kod Lazarevca u novom automobilu koji je pri velikoj brzini udario u drvo. Sumnja se da je udes isceniran i da su ubijeni.

DRAGOLJUB VASOVIĆ - Major. Prema tvrdnjama iz Ozne, u akciji hapšenja izigravao je ađutanta Nikole Kalabića.

SLOBODAN KRSTIĆ UČA - Major, funkcioner Ozne. Autor knjige „Kako sam hvatao Dražu Mihailovića”. Pored hapšenja prisustvovao i pogubljenju Mihailovića. Tvrdio da je đeneral ubijen na Adi.

MILOVAN - BATA PEJANOVIĆ - Major, koji je prema tvrdnjama iz Ozne napravio vezu sa Nikolom Kalabićem i otkrio da se đeneral nalazi u blizini Višegrada. U kontaktima sa četničkim komandantima koristio je pseudonim - Ljuba Popović, advokat iz Beograda, i predstavljao se kao „delegat beogradske četničke organizacije”. Navodno je on ubedio Kalabića da dođe u Beograd.

RADENKO MANDIĆ - Major, kasnije narodni heroj. Prilikom bežanja iz obruča oko sela Banjica koji su postavile četničke jedinice, ubio je jednog pripadnika Ravnogorskog pokreta, ali mu je tada ubijen otac. U Ozni tvrde da je on lično zarobio Mihailovića.

ĐORĐE NEŠIĆ - Imao je 22 godine kada je učestvovao u akciji zarobljavanja Mihailovića kao šef Ozne za beogradsku opštinu Stari grad. Predstavljao se kao ravnogorac Đole. Kasnije postao šef odeljenja Udbe za potere.

Novi svedok Komisije

Komisiji koja traži posmrtne ostatke đenerala Dragoljuba Mihailovića javio se novi svedok, potvrdio je za „Blic” državni tužilac Slobodan Radovanović. Reč je o čoveku koji je šezdesetih godina prošlog veka bio daktilograf u komisiji koja je popisivala sve jame u kojima su pokopani leševi streljanih u tadašnjoj SFRJ. - On je kucao na mašini ono što mu je diktirao Mihailo Đorđević, šef te komisije, koji je ranije bio predsednik veća koje je sudilo Mihailoviću - kaže tužilac Radovanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.