Ombudsman: 11 pritužbi na BIA, VBA

Izvor: B92, 19.Jan.2012, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman: 11 pritužbi na BIA, VBA

Beograd -- Od 2009. godine do danas je na rad BIA, Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne agencije podneto ukupno 11 pritužbi građana, navodi ombudsman.

Zaštitnik građana Saša Janković kaže da je još tri postupka pokrenuo po sopstvenoj inicijativi.

On ističe da građani najčešće sumnjaju da su žrtve nezakonite primene posebnih mera koje u svom radu primenjuju službe bezbednosti, odnosno obaveštajne i bezbednosne službe.

Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rečima, prilikom kontrole, zaštitnik građana je ovlašćen da sazna sve što je potrebno da bi utvrdio da li su nečije slobode i prava prekršena, uključujući i detalje o akcijama u toku.

On dodaje i da takve podatke ombudsman mora da prikuplja lično, kao i da njegovi saradnici nisu ovlašćeni da ih saznaju.

"Kontrola ne služi da bi građani saznali da li su 'na merama' službe ili zadovoljavali svoju znatiželju, jer će, ako služba postupa zakonito, zaštitnik građana i sam čuvati kao tajnu sve što je u kontroli saznao", rekao je Janković za "Danas".

On navodi i da dosad ni u jednom slučaju nije utvrđeno nezakonito prisluškivanje, ali je bilo slučajeva da se utvrdi propust u radu, kao što su potpuna zastarelost propisa na osnovu kojih se vrši bezbednosna provera za određena radna mesta u nekim organima i organizacijama u javnom sektoru.

Na pitanje da li je BIA primenila preporuke koje im je dao prilikom kontrolne posete, Janković ističe da je ta Agencija dosad u potpunosti sprovodila konkretne preporuke, za otklanjanje uočenih propusta ili unapređivanje načina rada, kako bi mogućnost za kršenje prava građana bila što manja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.