Izvor: B92, 04.Mar.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor za bezbednost traži izveštaje

Beograd -- Skupštinski odbor za bezbednost danas je održao sednicu o saradnji u oblasti odbrane sa Slovačkom i Bugarskom.

Odbor za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije zatražio je od MUP-a, Ministarstva odbrane, BIA i VBA da "hitno" dostave sve relevantne informacije o događajima koji su usledili posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, uključujući i incidente koji su se dogodili posle mitinga "Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Srbija" 21. februara u Beogradu.

Predsednik Odbora Ivica Dačić rekao je da će, kada dobije tražene informacije, zakazati sednicu na kojoj će se voditi rasprava o tim događajima.

Raspravu o neredima u Beogradu zatražili su, pod tačkom razno, poslanici SRS-a i Vladan Batić iz DHSS-a.

Batić je tražio da se raspravlja o tome ko je naredio policiji da ne obezbeđuje ambasade, a SRS je najavio da će tražiti odgovor na pitanje pod kojim je okolnostima u američkoj ambasadi poginuo Zoran Vujović, kao i zašto je policija pretukla aktivistu njihove stranke.

Više članova Odbora kritikovalo je predsednika Ivicu Dačića zbog neblagovremeno zakazane sednice.

Dačić se od optužbi branio podsećanjem da pripada opoziciji i tvrdnjom da su postojali pritisci da se ni današnja sednica ne održi.

Poslanik SRS-a Božidar Delić ustvrdio je da je vojska nespremna da brani državu, za šta je, kako je rekao, odgovorna Demokratska stranka koja je, navodno, kontroliše.

Inače, Odbor je podržao predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o saradnji u oblasti odbrane sa Slovačkom i s Bugarskom, iako su poslanici SRS-a smatrali da Skupština o tome treba da odluči tek nakon što se te države izjasne da li će priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Verbalni sukob na sednici

Poslanik radikala Božidar Delić ocenio je da može da se desi da te dve države, članice NATO-a, priznaju Kosovo, nakon čega bi sporazumi morali da se raskinu.

"Ovoj Vladi su brža kola od volova i trči kao ždrebe pred rudu. Mi imamo okupaciju na delu teritorije o kojoj niko ne vodi računa i ne raspravlja, a građani bi bili obradovani kada bi mi na odboru, umesto o sporazumima, zauzeli stav o načinu na koji će Kosovo biti vraćeno u ustavno-pravni okvir Srbije", rekao je poslanik SRS Petar Jojić.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz podsetio je da je Srbija članica NATO programa Partnerstvo za mir i da ima saradnju sa tim savezom, pa da zbog toga ne treba praviti problem oko sporazuma sa Bugarskom i Slovačkom.

On je rekao da SAD vrše pritisak na te države i da Amerika stoji iza bombardovanja SRJ 1999. godine, za koje je ocenio da je bilo u službi ostvarenja separatističkih ciljeva Albanaca sa Kosova.

Izvestilac odbora na sednici parlamenta za oba sporazuma biće predsednik odbora i Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

Kraj sednice obeležio je i verbalni sukob predstavnika Ministarstva odbrane Dušana Spasojevića i poslanika radikala i bivšeg generala Delića o stanju u Vojsci Srbije.

Delić je ocenio da vojska nije u stanju da izvrši svoje ustavne obaveze, da je moral na najnižem nivou, da se obuka ne sprovodi, a da se napreduje na osnovu partijske pripadnosti.

Spasojević je negirao takve navode i dodao da je vojska spremna da izvrši svako naređenje koje dobije od državnog vrha i podsetio da je političko angažovanje u vojsci zabranjeno, pa da politička pripadnost ne može biti uslov za napredovanje u službi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.