Izvor: Glas javnosti, 09.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odao državnu tajnu

BEOGRAD - Branko Veljković, bivši oficir JSO i pripadnik BIA, suspendovan je sa te dužnosti zbog odavanja državne tajne. Pripadnici Bezbedno-informativne agencije (BIA), u sklopu aktivnosti na kontraobaveštajnoj zaštiti Službe, došli su do podataka da njen pripadnik Branko Veljković zloupotrebljava status službenog lica, jer „sa podacima određenog stepena poverljivosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << postupa suprotno utvrđenim procedurama“, rečeno je juče Fonetu u kabinetu direktora BIA.

Protiv njega je, imajući u vidu da takvo postupanje predstavlja tešku povredu službene dužnosti, pokrenut disciplinski postupak i Veljković je suspendovan do njegovog okončanja.

Veljković je bio oficir Jedinice za specijalne operacije Resora državne bezbednosti Srbije, a njegovo ime pojavilo se u javnosti u junu 2001. godine kada je uhapšen zajedno sa tadašnjim komandantom jedinice Miloradom Ulemekom Legijom, koji je izazvao incident u klubu „Stupica“, na proslavi rođendana pevačice Svetlane - Cece Ražnatović, kada je pucao iz pištolja da bi odbranio glumca Sergeja Trifunovića. Legija je tada razoružao policajce, a posle ovog incidenta, komandant JSO-a je penzionisan.

BLIZAK S LEGIJOM

Veljković je, prema saznanjima „Insajdera“, bio blizak s Miloradom Bracanovićem i Miloradom Ulemekom Legijom. Bracanović je osuđen na dve godine zatvora u predmetu ubistva Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi zbog neprijavljivanja pripremanja krivičnog dela.

Legija i kapetan Veljković tom prilikom su, kako je saopštio MUP, napali i sprečili policajca mlađeg vodnika Ivana Maksimovića u obavljanju poslova bezbednosti i održavanju javnog reda i mira.

Televizija B92 juče ujutro je javila, pozivajući se na saznanja emisije „Insajder“, da je prošle nedelje BIA privela na razgovor Veljkovića zbog sumnje da je informacije do kojih je dolazila agencija, označene kao državna tajna, prenosio zasada neutvrđenom broju osoba.

Ulemek je osuđen na višegodišnje zatvorske kazne zbog učešća u ubistvu Stambolića, četvorice funkcionera Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali i premijera Srbije Zorana Đinđića.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.