Novi Pazar: BIA istražuje tuču tinejdžera?!

Izvor: Vesti-online.com, 22.Jan.2013, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Pazar: BIA istražuje tuču tinejdžera?!

Zbog tuče dvojice tinejdžera novopazarska čaršija podeljena je u dva tabora. Dok jedni tvrde da je u pitanju bezazleno koškanje koje je preuveličano, drugi zastupaju tezu da je reč o obračunu sa zamenikom javnog tužioca. U slučaj je na kraju uključila i BIA.

Tuča grupe maloletnika, kakva se često događa u većini mesta u Srbiji, dobila je sasvim drugu dimenziju u Novom Pazaru. Tako, makar, tvrdi advokat Nemanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Jolović, branilac E. R. (16), tinejdžera koji se sukobio sa svojim vršnjakom - sinom Edisa Arifovića, zamenika javnog tužioca u Novom Pazaru! Zbog toga je, tvrdi advokat Jolović, njegov klijent (zajedno sa svojim drugovima) završio u pritvoru.

Sa druge strane, zamenik višeg tužioca Edis Arifović tvrdi da je njegov sin napadnut upravo zbog njega, jer ga mnogi zbog posla kojim se bavi, uspeha i uticaja ne vole. Arifović tvrdi da njegov sin nikada nije davao povoda za bilo kakve sukobe.

Advokat Jolović tvrdi suprotno. Tuča između maloletnika desila se krajem decembra u centru grada i, prema njegovim rečima, završila se najobičnijim koškanjem. Incidentu su, tvrdi Jolović, prethodile prozivke sina zamenika višeg javnog tužioca M.A. (16) upućene na adresu E. R.

Naime, sin poznatog oca načuo je da ga "bije loš glas" koji je, kako je sumnjao, pristigao baš iz krugova bliskih E.R.

"Dečaci su se sreli ispred jednog novopazarskog kafića i tada je moj branjenik (E.R.) pitao sina zamenika tužioca ko mu konačno preti i zašto. Odgovor je bio: 'Pusti to, hajde da se pobijemo na ferku!' Moj branjenik je najpre odbio da se tuče, ali su posle insistiranja Arifovićevog sina odmakli korak dalje. Arifovićev sin je udario pesnicom u slepoočnicu mog branjenika, on je uzvratio šamarom... Tu se stvorila gužva, neko je pozvao policiju i svi su se razbežali", objašnjava Jolović za S media portal.

Međutim, u policiji kažu da tuča nije bila baš tako naivna. Tome u prilog i činjenica da su Edis Arifović i njegov maloletni sin podneli prijavu, uz objašnjenje da je jedan od dečaka pokušao da sina poznatog oca izbode nožem! Grupa dečaka okupljena oko E.R. je završila u pritvoru, a slučaj se u Tužilaštvu vodi kao pokušaj ubistva!

Advokat Jolović tvrdi da su optuženi učesnici tuče želeli da se izmire sa Arifovićevim sinom i zbog toga je E.R. dan kasnije pozvao telefonom kuću tužioca. Prema rečima dečaka, Arifovićeva supruga se složila sa njegovom idejom o pomirenju zato što su vršnjaci, žive u istom gradu, ali je rekla da je njen sin trenutno sa ocem u gradu.

"Kada se, nakon pola sata, Arifović vratio sa sinom, on je naglo zakočio automobil i pojurio prema dečacima koji su došli da se izmire. Pojurio ih je uz pretnju 'sručiću vam svih 16!', misleći najverovatnije na municiju iz pištolja", prepričava Jolović. Zbog toga je protiv tužioca Arifovića podneo krivičnu prijavu.

Advokat optuženog mladića smatra da je posle toga najverovatnije usledila Arifovićeva intervencija u SUP-u, te su, suprotno zakonu koji se odnosi na maloletne počinioce krivičnih dela, priveli maloletnike kod nenadležnog istražnog sudije umesto kod sudije za maloletnike. Određen im je pritvor do 30 dana.

Naknadno je to rešenje ukinuto i vraćeno na ponovno odlučivanje. Taj isti sudija im je tada odredio osam dana pritvora, što je potom preinačeno na 30 dana. Iako u policiji tvrde da je sve urađeno u skladu sa zakonom, odbrana optuženog to ne prihvata.

"Posle pritvaranja usledile su naše intervencije da se taj sud proglasi nenadležnim, odnosno da Apelacioni sud i Republičko tužilaštvo delegiraju neki drugi sud van sedišta Novog Pazara koji bi objektivno postupao. Sve to zato što smatram da zamenik višeg tužioca u Novom Pazaru vrši pritisak na sud!", objašnjava advokat.

Tome u prilog, tvrdi advokat Jolović, govori i pravilo da se u takvim slučajevima izriču određeni nalozi od sudije za maloletnike kao što su izmirenje sa oštećenim i nadoknada štete, ako je do štete došlo. Postupak se, objašnjava Jolović, ne vodi.

Tužilac Arifović odbio je da detaljno komentariše slučaj jer je istražni postupak u toku. On, ipak, napominje da su u istragu uključena BIA i još neke službe, što, ističe, ukazuje na ozbiljnost napada na njegovo dete.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.