Nastavljen Balkanski ratnik

Izvor: RTS, 26.Maj.2010, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljen "Balkanski ratnik"

U Sloveniji juče uhapšen veoma važan ogranak narkoklana Darka Šarića, potvrdio portparol BIA Jovan Stojić za RTS. Osumnjičeni mesečno prebacivali 200 kilograma kokaina iz Južne Amerike u zemlje Zapadne Evrope. Dokaze pribavila srpska BIA, američka DEA i slovenačke bezbednosne službe.

Policijska akcija "Balkanski ratnik", u kojoj je u utorak u Ljubljani uhapšeno 15 lica, zbog sumnje da su bila povezani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa narkobosom Darkom Šarićem, nastavljena je danas pretresom kuća u Ljubljani.

Portparol Bezbednosno-informativne agencije Jovan Stojić potvrdio je, za RTS, da je u Sloveniji uhapšen veoma važan ogranak narkoklana Darka Šarića. Uhapšeni se sumnjiče da su mesečno prebacivale oko 200 kilograma kokaina, dopremljenog u Sloveniju iz Južne Amerike, u zemlje Zapadne Evrope: Austriju, Nemačku i Francusku.

"Hapšenje je rezultat podataka koje smo mi prikupili i koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal dostavilo Državnom tužilaštvu republike Slovenije", rekao je Stojić.

Akcije "Balkanski ratnik" ne bi bilo, ističe Stojić, da nije bilo saradnje DEA-e i BIA-e. Do početnih saznanja o postojanju lanca trgovine narkotika iz južne Amerike, došla je BIA, a da bi došlo do zaplene i hapšenja bilo je neophodno uključiti jednu svetsku agenciju, naveo je on.

"Da nije bilo naših informacija, njihove pomoći na terenu i ljudi koji su to zaplenili u Urugvaju, ne bi bila realizovana zaplena droge", rekao je Stojić.

"Posao još nije gotov. Istražnim organima su nedostupni vođa klana Darko Šarić i Goran Soković, njegov prvi operativac. Kad budemo imali sve dokaze i sva lica budu lišena slobode i procesuirana, to je momenat da se kaže da je ta akcija završena", zaključio je portparol Bezbednosno-informativne agencije.

Srbija, Slovenija, Kolumbija

Pod naslovom Slovenci radili za srpskog kokainskog lorda, ljubljanski Dnevnik navodi da je policija, tokom pretresa tridesetak kuća širom Slovenije i dva lokala u centru Ljubljane, zaplenila veću količinu novca, droge i oružja i ističe da "kriminalistička istraga još nije okončana".

List je objavio i da se Šarić sumnjiči "za više ubistava u mafijaškom podzemlju" i da je svoj "prljavi novac prao uz pomoć zloglasnog biznismena Stanka Subotića Caneta". List ističe da je Šarić bio povezan i sa vrhom kolumbijskog narkokartela.

Delo je objavilo tekst pod naslovom Šarić osvojio i tržište droge u Sloveniji, u kojem se pominje da je taj "balkanski bos", još pre desetak godina, sarađivao sa Mišom Vujičićem iz Ljubljane, koji je ubijen 2003. godine u hotelu "Lev". Kao izvršioci, pominjana su dvojica Pljevljaka, od kojih je jedan u rodbinskoj vezi sa Šarićem.

Posle Vujačića koji je, navodno, "prekršio pravila igre", posao je preuzeo drugi "bos" i raširio ga po Sloveniji, stoji u tekstu, čiji je autor dopisnik lista Delo iz Podgorice, koji je potsetio i na mnoge druge detalje iz Šarićeve kriminalne karijere.

Akcija u Sloveniji rezultat je saradnje i međusobnog dostavljanja dokaza Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije i slovenačkog Vrhovnog državnog tužilaštva - Odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala, navodi se u jučerašnjem saopštenju srpskog resornog tužilaštva.

U akciji "Balkanski ratnik", u oktobru prošle godine, zaplenjeno je više od 2,5 tona kokaina u Južnoj Americi, navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.