NOVE INFORMACIJE o Vehabiji uhapšenom u Novom Pazaru: NE PRIZNAJEM Srbiju niti bilo koju drugu državu na svetu

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jan.2019, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVE INFORMACIJE o Vehabiji uhapšenom u Novom Pazaru: NE PRIZNAJEM Srbiju niti bilo koju drugu državu na svetu

U zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i novopazarske policije u nedelju veče je u tom gradu uhapšen Armin A. (21), pripadnik vehabijskog pokreta.

Prema nezvaničnim informacijama, inspektori BIA i policije su Armina A. presreli na ulici, gde su mu prilikom pretresa ranca pronašli vazdušnu pušku sa optičkim nišanom i nekoliko noževa.

- Nakon toga je usledio pretres njegove >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << porodične kuće u naselju Bukreš u kojoj su pronađene zastave Islamske države, ali i propagandni materijal i literatura te terorističke organizacije. Osim toga, u potkrovlju kuće je pronađena i određena količina hemikalija koje mogu poslužiti za pravljenje eksplozivnih naprava - navodi izvor.

Još uvek nije poznato da li je Armin A. posedovao znanje i instrumente neophodne da od hemikalija napravi eksploziv, kao i da li je imao nameru to da uradi.

- Istraga će pokazati da li je mogao i hteo da napravi neku napravu, kao i šta je hteo sa njom da uradi. Ono što je poznato je da su naše službe za njega odavno imale informacije da pripada radikalnom islamističkom pokretu koji deluje na području Novog Pazara i okolnih gradova. Bio je u vezi sa pojedinim mladićima koji su planirali da idu u Siriju - dodaje izvor.

Armin A. je saslušan, a na teret mu se stavlja krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

- Na saslušanju je rekao da ne priznaje Srbiju, niti bilo koju drugu državu na svetu, kao ni institucije koje deluju u državnom sistemu. Za sebe je rekao da je vernik, ali da nikada ne bi radio kao hodža, jer i imami rade i primaju platu od države - ističe izvor iz bezbednosnih službi.

Osim sporadičnih sitnih incidenata, vehabije na području Sandžaka prethodnih godina nisu pravile probleme. Tačne informacije o njihovoj brojnosti ne postoje, ali se procenjuje da ih je sve manje.

Nekoliko desetina njih je tokom godina otišlo na ratište u Siriju, gde su u bombardovanju koalicionih snaga pre mesec dana poginuli Novopazarka Emina Plojović (31) i njeno četvoro dece, dok je njen suprug Rejhan (32) preživeo.

Većina njih su bili članovi Mesdžida (mesta za molitvu) "Furkan", na čijem čelu je bio Abid Podbićanin.

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu Plojovića je početkom aprila prošle godine osudilo na devet i po godina zatvora zbog toga što je utvrđeno da je kao pripadnik Islamske države učestvovao u ratnim sukobima u Siriji, kao i da je vrbovao i obučavao ljude za terorističke akcije.

Tom prvostepenom presudom osuđeni su i Abid Podbićanin, Sead Plojović i Tefik Mujović na po 11, Goran Pavlović na 10 godina zatvora, Izudin Crnovršanin na devet i po, dok je Ferat Kasumović osuđen na sedam i po godina.

Pored Emine i njene dece, za sada je poznato da su u sukobima stradali i Novopazarci Eldar Kundaković (27) i Mirza Ganić (19).

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.