Izvor: Njuz.net, 26.Avg.2017, 01:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonski špijuni pokušali da ukradu nacrte muzičke fontane

Napomena: Ova vest je šaljive prirodeBEOGRAD/SKOPLJE, 23. avgust 2017, (Njuz) – Do pogoršanja odnosa između Srbije i Makedonije došlo je poštosu otkriveni dokazi da makedonske obaveštajne službe pokušavaju da ukradu nacrte muzičke fontane koja se nalazi na Slaviji, ekskluzivno saznaje Njuz.
– Već neko vreme imamo dokaze o pojačanoj aktivnosti makedonskih tajnih službi u Srbiji, a naročito u Beogradu. Ove aktivnosti su naročito intezivirane posle montiranja muzičke fontane na Slaviji i najave izgradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << džinovskog jarbola na Ušću- priča naš izvor iz BIA-e. – Strpljivom, dobro planiranom i koordinisanom akcijom domaćih službi bezbednosti uspeli smo da otkrijemo njihove namere i sprečimo ih da ukradu planove po kojima je izgrađena fontana na Slaviji. Dokazi koje imamo nedvosmisleno pokazuju da je makedonska strana nameravala da upotrebi ove nacrte kako bi istovetnu fontanu izgradila u centru Skoplja i tako preuzela deo bugarskih turista koji dolaze u Beograd da bi se divili ovom arhitektonskom remek delu. Tako bi direktno ugrozili i rast srpskog BDP-a koji je odavno trn u oku našim južnim susedima jer je sa 1.6 posto mnogo veći od njihovog koji će ove godine dostići jedva 3.8 posto. Srpske službe zaslužuju sve pohvale na profeisonalnom delovanju kojim je sprečen ovaj scenario, a građani mogu biti mirni jer se planovi fontane i budućeg jarbola na Ušću nalaze na sigurnom mestu – poručio je naš izvor.

Makedonska zvaničnici negiraju ove navode i tvrde da nikakvih kontraobaveštajnih aktivnosti prema Srbiji nije ni bilo. Ipak, kako saznajemo u dobro obaveštenim izvorima bliskim tamošnjim vlastima dokazi koje ima srpska strana su više nego jaki, pa će vlada Zorana Zaeva teško izbeći diplomatski skandal.

– Po onome što znamo, srpske službe su došle u posed mejlova koje se makedonski obaveštajci slali kineskom sajtu Alibaba pokušavajući da saznaju ko je projektovao muzičku fontanu želeći da lično stupe u kontakt sa njim. Takođe, otkrivena je čitava mreža špijuna koji su svakodnevno obilazili Slaviju, slikali fontanu i zapisivali redosled pesma koje ona emituje. To je ustvari i glavni razlog zašto je ona isključena i sigurno neće raditi dok svi makedonski špijuni ne napuste Srbiju – objašnjavaju naši izvori iz Makedonije.
Bojan Savić

Nastavak na Njuz.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.