Karadžića odao glas

Izvor: Blic, 27.Jul.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžića odao glas

U jednoj od kancelarija BIA zazvonio je telefon, uobičajeno kao i mnogo puta ranije. Ozbiljan muški glas s druge strane rekao je da nekakav alternativac s belom bradom i sedom kosom putuje po Srbiji i drži predavanja o zdravom životu. "Proverite, meni njegov glas mnogo liči na Karadžićev", rekao je anonimni dojavljivač i spustio slušalicu, saznaje "Blic nedelje" u krugovima bliskim istrazi.

Uredno zabeležena dojava, niko na nju u početku nije obraćao naročitu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pažnju, bilo ih je, tih dojava, tušta i tma, sve su proverene, ali ništa. I ovo je, kako se očekivalo, trebalo da bude ono rutinsko: provereno, nema ništa, stavljeno ad akta. Ali, usledio je šok. To je to, operativci BIA su sa terena doneli potvrdu. Jeste Radovan Karadžić. Šest nedelja pre nego što će haški optuženik biti uhapšen trajale su provere i nadzirano je kretanje iscelitelja Dragana Davida Dabića. O tome je znalo samo nekoliko ljudi, obavešten je naravno i šef BIA, u to vreme Rade Bulatović.

Da li je Bulatović o otkriću Davida Dragana Dabića obavestio i Koštunicu? Po službenoj dužnosti je morao, po partijskoj je svakako želeo.

Anonimna dojava daje i odgovor na pitanje ko će dobiti obećanih pet miliona dolara za informacije o Karadžiću. Očigledno niko, pitanje je samo iz kojih krugova je taj anonimni dojavljivač.

Kada je u ponedeljak uveče Karadžić priveden u zgradu Specijalnog suda, predstavnicima domaćih pravosudnih organa se u prvi mah slika čoveka sa sedom kosom, bradom i brkovima nije uklapala u predstavu o najtraženijem haškom optuženiku.

- Za razliku od Stojana Župljanina, Karadžić je prvim rečima odmah razvejao sumnju u svoj identitet. Na pitanje istražnog sudije "ko ste vi", odmah je odgovorio "ja sam Radovan Karadžić" i izneo sve podatke iz svoje biografije" - iznosi za "Blic nedelje" izvor blizak srpskom pravosuđu.

Karadžić je, dodaje naš izvor, rekao da je dugo u Srbiji, da se sam izdržavao i da je tri dana pre nego što je doveden u Specijalni sud uhapšen i zatvoren u nekoj prostoriji.

- Nikoga nije optuživao, ni na koga nije bio ljut. Samo je rekao da njegovo hapšenje predstavlja početak kraja Republike Srpske - navodi izvor "Blica nedelje".

Naš sagovornik kaže da niko Karadžića nije prisiljavao da se odrekne svog imidža kojim se godinama uspešno skrivao od potere.

- Sam je tražio frizera da ga obrije i ošiša. Prihvatio je i predlog da se podvrgne lekarskom pregledu. Došao je zatvorski lekar, izmerio mu pritisak, puls i konstatovao da je u izvrsnoj psihofizičkoj kondiciji. Inače, Karadžić se sam leči pomoću dva metalna viska koje je sam napravio - otkriva naš izvor.

On dodaje da je Karadžić tražio sve dnevne novine i flaširanu vodu, koju je kasnije platio svojim parama. Njegovim željama je udovoljeno - otkriva naš izvor.

Uz ličnu kartu na ime Davida Dabića, Karadžić je na saslušanju predao i platnu karticu Rajfajzen banke, povlasticu GSP-a sa markicom za mesec jul, izvesnu sumu dinara i evra, burmu i lančić.

- Karadžić je dosta religiozan. Čita Bibliju, nosi krst oko vrata i ima dve ikonice s likovima Isusa Hrista i Device Marije - kaže izvor "Blica nedelje".

Na pitanje kako je odreagovao kada su mu uručena prva, druga i treća objedinjena optužnica, naš sagovornik odgovara:

- Samo ih je uzeo bez reči, u stilu sve mi je poznato.

Jedinu emociju Karadžić je pokazao kada je saznao da visoki predstavnik EU za BiH Miroslav Lajčak nije dozvolio njegovoj porodici da dođe u Srbiju da ga poseti.

- Ništa nije rekao, ali se po očima izrazu lica videlo da ga je ta informacija pogodila - kaže naš sagovornik.

Lajčak: Suđenje Karadžiću nije suđenje RS

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak izjavio je da suđenje bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom neće biti suđenje Republici Srpskoj.

"Niko ne sudi, niko nema pravo da sudi RS. Njeno postojanje je definisano Dejtonom, a Dejton nije potpisivao Radovan Karadžić..."

Protest na Palama

U više gradova RS juče su održani mirni protesti zbog hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića. Oko 1.500 ljudi okupilo se juče na Palama na protestu zbog hapšenja Radovana Karadžića, a potom su u lokalnoj crkvi zapalili sveće za njegovo zdravlje.

Predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić izjavio je da mirne protestne šetnje koje je u svim opštinama RS organizovala ta stranka "nisu protest građana protiv bilo koga, već hrišćanska molitva za Radovana Karadžića i sve žrtve ovog neverovatnog lova na čoveka".

Karadžić živeo 18 meseci u Beču

Bivši predsednik RS Radovan Karadžić živeo je od sredine 2006. do kraja 2007. u Beču, tvrdi dnevnik "Esterajh". Bečki list ističe da je tokom boravka u Beču živeo na adresi Mercštrase 148 u 14. okrugu, gde je ujedno radio i kao nadrilekar Pera od juna 2006. do kraja 2007. "Plaćao sam po tretmanu 100 evra, i on je radio sa toplotom tela, stavljao je magnete i masirao me je nežno i dugo", rekao je jedan neimenovani pacijent Karadžića. Karadžić u Beču nije radio kao nadrilekar Dragan Dabić, imenom pod kojim je uhapšen u Beogradu, već je imao hrvatski pasoš na ime Petar Glumac, s kojim je ušao u zemlju. Taj pasoš je koristio jer je bez vize mogao da putuje po EU. Policija trenutno proverava kakve veze je Karadžić imao sa ženom u čijem stanu je boravio, kao i da li je on dolazio češće u Beč, ili je na duže vreme živeo u ovom gradu. "Esterajh" takođe tvrdi da je Karadžić bio redovni gost restorana "Lara" koji se nalazi u zgradi u kojoj je boravio. On je do kraja 2007. dva, tri puta nedeljno posećivao ovaj objekat, tvrdi vlasnik. "On je uvek naručivao turska jela od piletine", objasnio je on. Karadžić, to jest "Pera", dobio je krajem 2007. zabranu ulaska u restoran, pošto se sve glasnije i emocionalnije "politički angažovao", tvrdi neimenovani vlasnik lokala. "Zabranio sam čoveku koji je uvek bio odeven u crno da ulazi u restoran zato što je sve više i žešće podsticao političke debate. On je pokušavao da u restoranu posvađa Kurde i Turke. Ja ne želim nikakve političke svađe i zbog toga sam mu zabranio ulazak", ispričao je ugostitelj. Austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je sinoć da je u kontaktu sa srpskim i hrvatskim vlastima i da ispituje svedoke kako bi proverilo da li je čovek koga su prošle godine policajci u Beču legitimisali kao Petra Glumca u stvari bio haški optuženik Radovan Karadžić. Portparol austrijskog ministarstva Rudolf Golia potvrdio je za austrijsku agenciju APA pisanje lista "Kronen cajtung" da je Karadžić boravio prošle godine u Beču i da su ga specijalne jedinice austrijske policije "Kobra" slučajno legitimisale, tokom potrage za jednim osumnjičenim čovekom u jednom stanu u Beču 4. maja 2007, ali da u njemu nisu prepoznale bivšeg predsednika Republike Srpske.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Blic: Odao ga glas

Izvor: B92, 27.Jul.2008

Beograd -- Radovana Karadžića prijavio BIA-i anonimni dojavljivač šest nedelja pre nego što je uhapšen u blizini Beograda, tvrdi "Blic nedelje"... U jednoj jednoj od kancelarija BIA zazvonio je telefon, a "ozbiljan muški glas" rekao je da nekakav alternativac s belom bradom i sedom kosom putuje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.