Istraga za torturu nad „Makinom grupom stoji u mestu

Izvor: S media, 17.Okt.2010, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga za torturu nad „Makinom grupom" stoji u mestu

Bivše Drugo tužilaštvo, sada Prvo osnovno, već dve godine ne postupa u predmetu za torturu i iznudu iskaza od pripadnika „Makine grupe", koji su osumnjičeni da su ubili policijskog generala Boška Buhu pre osam godina

Osim sadašnjeg direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milana Obradovića, protiv kojeg je proces u međuvremenu obustavljen, istraga zbog torture prilikom ispitivanja vodi se protiv bivšeg komandanta „crvenih beretki" Milorada Ulemeka >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Legije, nekadašnjeg zamenika načelnika BIA Milorada Bracanovića i policijskog inspektora Slobodana Pažina.

Obradović i Bracanović uhapšeni su 22. marta 2005. godine u opsežnoj istrazi UBPOK-a zbog torture nad pripadnicima „Makine grupe" - Nikolom Maljkovićem, Vladimirom Jakšićem i Draganom Ilićem Limarom. Oni su, dok je Obradović bio načelnik beogradske policije, navodno iznudili iskaz od članova te grupe nakon ubistva policijskog generala Boška Buhe 10. juna 2002. godine.

Inače, istraga pod nazivom „Splav" vođena je kako bi se razotkrile Buhine ubice. U toj istrazi je su navodno angažovani vođa „zemunskog klana" Dušan Spasojević, Milorad Ulemek Legija i Slobodan Pažin. Od osumnjičenih za iznudu iskaza, samo je Legija priznao da je učestvovao u ispitivanju Dragana Ilića Limara, koga je nekoliko puta udario lopatom „revoltiran zato što je sve poricao".

Protiv Milana Obradovića Prvi opštinski sud je 2008. godine obustavio istragu zbog nedostatka dokaza, dok je protiv Bracanovića, Ulemeka i Pažina ona nastavljena.

- Prvi sud se oglasio kao mesno nenadležan, jer je ona bila vezana za radnje koje su se Obradoviću stavljale na teret. Pošto je istraga obustavljena, nestao je i osnov za zasnivanje te nadležnosti. Ubrzo je predmet poslat Drugom sudu, a odmah potom i tužilaštvu - kaže naš izvor, i dodaje da do danas nema nikakvih informacija šta je sa tim predmetom.

Prema nezvaničnim informacijama, u tužilaštvu i ne znaju šta je sa slučajem torture i iznude iskaza od članova „Makine grupe".

- Proverićemo u kojoj se fazi nalazi predmet. Ukoliko on dve godine zaista stoji negde u fioci, videćemo zašto je to tako. Međutim, dok se ne bude utvrdilo šta je sa tim predmetom, ne bi trebalo donositi bilo kakve zaključke - rečeno nam je u tužilaštvu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.