Ipak istraga o dokumentaciji DB-a

Izvor: B92, 26.Okt.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ipak istraga o dokumentaciji DB-a

Beograd -- Ivica Dačić izjavio je danas da svi navodi o uništavanju dokumenata DB-a posle 5. oktobra 2000. ipak treba da se ispitaju kako bi se rasvetlili zločini.

Današnja izjava ministra unutrašnjih poslova usledila je nakon jučerašnje, u kojoj je naveo da MUP neće voditi istragu o spaljivanju dokumentacije DB-a. Podaci o spaljivanju dokumentacije objavljeni su emisiji "Insajder", a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << BIA je najavila internu istragu.

Iako je stručna javnost spaljivanje dosijea službe bezbednosti ocenila kao način da se zaštite zločini počinjeni u vreme režima Slobodana Miloševića, ministar policije Ivica Dačić izjavio je da MUP neće ispitivati šta se dešavalo sa uništavanjem dokumenata posle promene vlasti 5. oktobra.

On objašnjava da je to danas u nadležnosti Bezbednosno informativne agencije.

Na pitanje da li je nesprovođenje istrage način da se zaštite zločini iz prošlosti, Dačić kaže da se spaljivanjem dokumentacije nije štitila Miloševićeva vlast, već pojedinci.

"Zločini iz bilo kog perioda iz Miloševićevog, ili iz vremena DOS-a, treba da se rasvetle kad se uništavaju dokumenta. To se uopšte ne radi da bi se zaštitio neko ko je bio na vlasti, upravo se to radi da bi se zaštitili pojedinci”, kazao je Dačić.

Kada je obavljena istraga o spaljivanju dokumentacije, državna bezbednost bila je sastavni deo MUP-a, a svi podaci o detaljima iz istrage dostavljeni su tadašnjem ministru policije Dušanu Mihajloviću.

On, prema tvrdnjama njegovih kolega iz Vlade, tada nije obavestio pripadnike izvšne vlasti šta se dešavalo.

"Postoje različite priče o tome i mislim da to sve treba da se istraži, jer postoje priče da su dokumenta uništavana, da se optužuju naši koji su bili pre 2000. godine, a postoje priče da su bili neki iz DOS-a posle 2000. da bi uništili dokumentaciju o sebi koja je postojala u MUP-u. Milsim da te priče treba da se privedu kraju”, rekao je Dačić.

Posle 5. oktobra, DB je sistematski uništio deo dokumentacije za period od 1998. do 2000. Ivica Dačić tada je bio je potparol SPS-a, i visoki funkcioner stranke.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ipak istraga o spaljivanju dokumenata DB-a

Izvor: Politika, 27.Okt.2008, 01:37

Policija neće ispitivati šta se dešavalo sa uništavanjem dokumenata posle 5. oktobra jer je to danas u nadležnosti BIA, kaže Ivica Dačić ..Jučerašnja izjava ministra unutrašnjih poslova usledila je nakon prekjučerašnje, u kojoj je naveo da MUP neće voditi istragu o spaljivanju dokumentacije...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.