Grad Novi Sad obeležio gradsku slavu Đurđic

Izvor: RTS, 16.Nov.2017, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad Novi Sad obeležio gradsku slavu Đurđic

Molitvom i lomljenjem slavskog kolača u prostorijama Gradske kuće u Novom Sadu obeležena je slava tog grada Đurđic, a gradonačelnik Miloš Vučević poručio je da je Novi Sad jedna velika porodica u kojoj svi moraju voditi računa jedni o drugima.
Direktor Regionalnog centra Novi Sad Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Nikola Vasiljević, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << preuzeo je kumstvo od brigadnog generala Prve brigade Kopnene vojske Željka Petrovića i time postao novi kum slave Grada.

Molitvenom obredu prisustvovao je i episkop Eparhije bačke Irinej, kao i brojna sveštena lica Srpske pravoslavne crkve.
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević čestitao je svim građanima tog grada zaštitnika Svetog Georgija, odnosno Đurđic, bez obzira kojoj religiji pripadaju.
"Mislim da je Sveti Georgije zaštitnik svih nas. Svaka porodica ima svog zaštitnika, a za mene je Novi Sad jedna velika porodica koja je mudro izabrala jednog snažnog zaštitnik kao što je Sveti Georgije. On je stradao iz ljubavi prema Hristu i odrekao se svega ovozemaljskog, a imao je mnogo toga", rekao je Vučević istakavši da se danas živi u drugim vremenima ali da možemo biti poučeni njegovim životom.
Napomenuo je da moramo voditi računa o drugima, da ne smemo zaboraviti da nismo sami i da svi ljudi čine jednu veliku zajednicu.
"Naše različitosti i razlike, taj kolorit, čine jednu zajedničku priču, živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih i bar malo vremena moramo naći jedni za druge, kako bismo pomogli nekome", poručio je Vučević.
Dodao je da se treba javiti drugima na ulici, ustupiti mesto starijima u autobusu, ne parkirati na dva parking mesta, kesu sa smećem baciti u kontejner.
"Mislim da je to ljubav prema Novom Sadu, a ne busanje u grudi i vikanje kako je neko veliki Novosađanin i misli da je on određen da zna šta je dobro, a šta ne za naš grad", istakao je prvi čovek Novog Sada.
Prema njegovoj oceni, Novi Sad su svi građani, i moraju se poštovati njihove potrebe i mora se razumeti šta se dešava, a energija koja postoji i koja može biti još bolja, jeste garant razvoja i uspeha Novog Sada.
"Naš grad raste iz dana u dan, to je jedan neumitan proces i napredovaće. Želim da imamo sve više dece, da imamo potrebe da proširujemo obdaništa i škole, da nam raste broj studenata, da nam dolaze investitori i da nam se otvaraju nova radna mesta. Zajedno to sve možemo", zaključio je Vučević poručivši da je Sveti Georgije simbol okupljanja ljudi.
Obeležavanju slave grada prisustvovalu su predstavnici drugih verskih zajednica, predstavnici vojske, policije, gradske administracije, zdravstvenog sistema, sporta, kao i mnogi drugi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.