Državni kvadrati opet na prodaju

Izvor: RTS, 12.Jan.2011, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni kvadrati opet na prodaju

Stanovi u vlasništvu države ponovo će se prodavati, ali će moći da ih kupe samo zaposleni u MUP-u, BIA i tužilaštvu, odlučila Vlada Srbije.

Na jednoj od poslednjih sednica u prošloj godini, Vlada Srbije odlučila je da će se stanovi u vlasništvu države ponovo prodavati, ali uredba predviđa da će moći da ih kupe samo zaposleni u MUP-u, BIA i tužilaštvu.

Prodaja državnih kvadrata obustavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u avgustu 2009. godine, pošto je u javnost dospela informacija da su državni službenici kupili više od 200 stanova po povlašćenim cenama.

Nova uredba odnosi se na stanove u vlasništvu države koje koriste zaposleni u njenim službama, preciznije na deset praznih i 350 stanova koji već imaju zakupce.

Prema uredbi, neće svi moći da ih otkupe, već samo radnici MUP-a, BIA i tužilaštva, i to oni koji sakupe najviše bodova na osnovu važnosti posla, stambene ugroženosti, staža, rezultata rada, zdravstvenog stanja.

Oni će kvadrate platiti i duplo više nego njihove kolege do pre godinu i po, jer će se umesto poreza na imovinu za utvrđivanje cene koristiti porez na prenos apsolutnih prava.

Srbislav Panić iz Republičke direkcije za imovinu kaže da će se stanovi prodavati u skladu sa analogijom da je sličan stan prodat na sličnoj lokaciji, po određenoj ceni.

Prema njegovim rečima, prednost kupovine državnih stanova je mogućnost otplate na 20 godina.

Policajci i tužioci imaće i druge pogodnosti - plaćaće nižu kamatu i neće imati ograničenje godina starosti kao za bankarski kredit. Stručnjaci smatraju da je Uredba suvišna i da bi trebalo da država proda stanove na tenderu, kao i svaku drugu imovinu.

Novinar nedeljnika NIN Mijat Lakićević smatra da država treba da proda stanove, ali putem javnog konkursa koji bi omogućio svakome da ih kupi, a ne samo državnim činovnicima.

Službenici koji su do avgusta 2009. godine kupili stan po privilegovanim uslovima neće snositi nikakve posledice, jer se zakoni ne primenjuju retroaktivno.

Iako je Vlada Uredbu usvojila pre gotovo dve nedelje, ona još nije objavljena u Službenom glasniku, a stupiće na snagu osam dana po objavljivanju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.