Beneficirani bez penala - vojska, policija i BIA izuzeti

Izvor: B92, 02.Sep.2018, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beneficirani bez penala - vojska, policija i BIA izuzeti

Ministar za rad Zoran Đorđević očekuje da će nova pravila o ukidanju kaznenih poena za prevremeno penzionisanje početi da se primenjuju od 1. oktobra.

Policija, vojska i BIA izuzeti su iz toga, kaže Đorđević za RTS i dodaje da za njih postoji poseban zakon.

Ukidaju se kazneni poeni za prevremeno penzionisanje, to je vest koja se dugo čekala, ali nije naišla na opšte odobravanje. Sindikati kažu da mora da važi za sve.

Đorđević kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je bila namera da se ukinu kazneni poeni onima koji su imali beneficirani staž – rudari i vatrogasci, a koji su po nekom pravilu ranije odlazili u penziju a nisu mogli da dostignu starosnu granicu od 65 godina.

Kako kaže ministar za rad, oni najbolje znaju, jer kod njih postoje penali i ne postoji mogućnost da dostignu 65 godina, jer oni 40 godina staža dostignu sa 45 ili 48 godina života.

"Onoliko koliko se njima priznaje beneficirani radni staž, koliko godina imaju u beneficiji, toliko se umanjuje starosna granica i u jednom trenutku bi trebalo da se sretnu sa godinama starosti i da više nemaju penale", objasnio je Đorđević.

"Hipotetički, govoreći na primeru, ako bi priznavali 12,18 za rudare, oni ne bi imali penale oko 51. ili 52. godine, ali ako odu prevremenu u penziju za njih bi postojali penali", rekao je Đorđević.

Za ostale koji su iz raznih razloga otišli u prevremenu penziju penali ostaju.

Penali postoje svuda u Evropi i srušili bi penzioni sistem kada bi takve stvari radili, rekao je Đorđević.

Ističe da su policija, vojska i BIA izuzeti i da za njih postoji poseban zakon i da ne važe penali već da idu pod drugačijim uslovima i da je smanjena starosna granica.

"Za sve ostale važi Zakon o radu, Zakon o PIO i po tim zakonima je 65 starosna granica. Nemoguće je sa jedne strane da dajete beneficije i kažete 'priznajem vaš rad i otežane okolnosti', a sa druge strane da radi do 65. godine. Onda nema svrhe da mu dajete beneficiju", rekao je Đorđević.

Nova pravila počeće da se primenjuju od dana stupanja Zakona, kaže ministar koji očekuje da će to biti od 1. oktobra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.