BRITANSKI ŠPIJUNI RUŠILI JUGOSLAVIJU SA MILOVIM SARADNIKOM! Bivši zamenik šefa BIA o delovanju MI6 u Srbiji!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2020, 06:52

BRITANSKI ŠPIJUNI RUŠILI JUGOSLAVIJU SA MILOVIM SARADNIKOM! Bivši zamenik šefa BIA o delovanju MI6 u Srbiji!

Engleski agenti su od devedesetih bili veoma aktivni u Beogradu

Goran Živaljević, zamenik direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u vreme vlasti Zorana Đinđića, otkrio je da su agenti britanske obaveštajne službe (MI6) imali veliki uticaj u Srbiji devedesetih godina, da su čvrsto sarađivali sa crnogorskim političarima i da su umnogome doprineli da se Crna Gora osamostali.

Najaktivniji britanski obaveštajac u Beogradu bio je Džordž Bazbi, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji je aktivno radio na odvajanju svih segmenata crnogorske države od beogradskog uticaja. Bazbi se u to vreme sastajao s čovekom od poverenja crnogorskog lidera Mila Đukanovića.

- Razlaz "dva oka u glavi" je započeo upravo taj, često pominjani britanski obaveštajni oficir stacioniran u Beogradu, igrajući polako na pukotine u tadašnjoj Saveznoj vladi i Vojsci Jugoslavije, koje su ga neminovno dovele do lucidnog šefa crnogorske službe Vukašina Maraša, Milovog čoveka od poverenja. Ispostaviće se kasnije i ključnog čoveka postepenog sticanja crnogorske nezavisnosti - naveo je Živaljević u knjizi i dodao:

- Srpska služba je januara 1996. godine snimala susret Vukašina Maraša sa tim bristanskim obaveštajcem u restoranu hotela "Jugoslavija" (prikladno ime za mesto gde počinje rušenje poslednje Jugoslavije), što je bio prvi dokumentovani materijal o izboru novih strateških saveznika, tada federalne jedinice, a odavno već samostalne države Crne Gore.

Živaljević ističe da je s vremenom to novo strateško partnerstvo stiglo do tog stepena saradnje da su "crnogorske institucije u Srbiji bile u punoj funkciji britanskih i američkih službi, gde je taj crnogorski DB bio u rangu podizvođača radova".

- Bilo je tu generala, ambasadora, opozicionih lidera, policijskih funkcionera, glavnih urednika, biznismena i, naravno, onih "nezavisno bezbedonosnih analitičara" kojima je ta, suštinski kriminalizovana, crnogorska služba bila matična kuća u borbi protiv Srbije, što se tih godina vešto i pametno zvalo "borba protiv Miloševićevog režima". To su naša braća Crnogorci, kao na nekom ubrzanom kursu, sustigli do 2000. godine Hrvate, Bošnjake, Albance i Makedonce, koju su na antisrpskim pozicijama i navodnoj zaštiti od velikosrpske agresije, još od kraja osamdesetih, gradili svoje obaveštajne službe i države, stičući ujedno ugled u toj tzv. evroatlantskoj bezbednosnoj zajednici - otkrio je Živaljević u svojoj knjizi "Služba".
Pogledaj vesti o: BIA

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

BRITANSKI ŠPIJUNI RUŠILI SRBIJU: Agenti MI6 vršljali po našoj zemlji s Milovim saradnikom ČITAJTE U KURIRU

Izvor: Kurir, 22.Maj.2020

Veze: Engleski agenti su od devedesetih bili veoma aktivni u Beogradu. Jedan od njihovih susreta s Đukanovićevim čovekom od poverenja srpska služba snimila je još 1996. u hotelu koji nosi ime po državi koju su rušili, naveo Goran Živaljević  

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.