BIA vreba SMS

Izvor: S media, 14.Jun.2010, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIA vreba SMS

Bezbednosne agencije mogu koristiti podatke o telefonskim razgovorima i mejlovima građana bez odluke suda! Ova sporna stavka, kojom se zadire u privatnost, što Ustav ne dozvoljava, i pored osude javnosti i stručnjaka, ostaje u Zakonu o elektronskim komunikacijama.

Odbor za saobraćaj i veze nije u ponedeljak prihvatio amandman zaštitnika građana Saše Jankovića koji je tražio da nalog za proveru listinga iz kojeg se vidi ko je kome telefonirao ili slao mejl, kada i odakle, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << može dati samo sudija. On je na sednici pokušao da ubedi poslenike vlasti da zakon krši Ustav, da su ovakvi članovi ”padali” na evropskim sudovima, ali i našem Ustavnom sudu kada je procenjivao dokument o telekomunikacijama:

- Iskoristiću i poslednju mogućnost i poslati tekst akta Ustavnom sudu na procenu ustavnosti .

Poslanik DS Srđan Milivojević obrazložio je da dokument nije sporan, jer ne zalazi u sadržinu telefonskih ili razgovora Internetom.

- Našoj državi preti opasnost zbog samoproglašene nezavisnosti Kosova - rekao je Milivojević. - Ovakve zakone ima čitav svet, pogotovo posle događaja 11. septembra. U Londonu je posle provera telefonskog listinga uhapšen terorista.

Milivojević je dodao i da bi traženje naloga sudije moglo da sputa rad BIA jer bi usporilo njen rad.

Inače, Odbor je prihvatio amandman Saše Jankovića koji predviđa da poverenik za informacije nadgleda upotrebu podataka o građanima.

S.S.R.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.