BIA vraća Dražine stvari naslednicima

Izvor: Večernje novosti, 07.Jul.2015, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIA vraća Dražine stvari naslednicima

PRIVATNE stvari generala Dragoljuba Draže Mihailovića, koje se nalaze u posedu Bezbednosno-informativne agencije, biće vraćene članovima njegove porodice - saznaju "Novosti". Prema našim informacijama, to je u svom odgovoru na poslaničko pitanje Aleksandra Čotrića (SPO), nagovestio i direktor BIA Aleksandar Đorđević. On je istakao da "lične stvari i predmete generala Dragoljuba Mihailovića treba vratiti zakonskim naslednicima". >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << - Ograničenje u tom pogledu može, eventualno, postojati u pogledu oružja, čije je nabavljanje i držanje od strane građana ograničeno izdavanjem prethodnog odobrenja nadležnog državnog organa - rekao je Đorđević. Direktor BIA objašnjava i da oni nisu u poziciji da odlučuju o predaji ovih predmeta bilo kojem muzeju ili drugoj sličnoj ustanovi: - Na ovakvo stanje stvari nema nikakvog uticaja presuda Višeg suda u Beogradu, kojom je 14. maja ove godine rehabilitovan general Mihailović - piše u zvaničnom odgovoru šefa BIA. Čotrić je Đorđevića na sednici Skupštine Srbije 16. juna konkretno pitao da li će "pištolj, uniforma, dvogled, sat, busola, naočari, beležnice, torba i drugi lični predmeti generala Mihailovića, posle odluke Višeg suda o rehabilitaciji, biti izuzeti iz poseda BIA i predati Vojnom muzeju u Beogradu ili Spomen-domu na Ravnoj gori". Direktor Agencije u svom odgovoru navodi i da je "BIA na osnovu zakona preuzela lične stvari generala Mihailovića od nekadašnjeg Resora državne bezbednosti MUP Srbije i da su za postupanje sa njima merodavne odredbe Zakonika o krivičnom postupku". NAJBOLjE U MUZEJ ČOTRIĆ kaže za "Novosti" da se nada da će porodica generala Mihailovića iskoristiti zakonsku mogućnost i zatražiti od BIA Dražine lične stvari: - To su predmeti od velike istorijske vrednosti. Bilo bi značajno da stvari predaju nekom od muzeja, kako bi bile na uvidu stručnoj i široj javnosti.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Aleksandar Čotrić: Dražine stvari na Adu

Izvor: Večernje novosti, 08.Jul.2015, 14:42

Kada je Ozna u martu 1946. zarobila generala Dragoljuba Dražu Mihailovića u istočnoj Bosni, zaplenila je njegove lične stvari. Reč je o uniformi, kapi, oficirskim oznakama, pištoljima, mapama, torbici, luli, naočarima, dvogledu, busoli i drugim ličnim predmetima. General Mihailović streljan...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.