BIA uhapsila Karadžića?

Izvor: Politika, 01.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIA uhapsila Karadžića?

Od policije nije traženo da ispita kada je, kako i ko uhapsio bivšeg predsednika RS. – Dačić kaže da treba pitati VBA i BIA, ali VBA nema pravo da hapsi civile

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu sprovelo je provere povodom tvrdnji haškog optuženika Radovana Karadžića da je uhapšen 18, a ne 21. jula, kako je to na konferenciji za novinare objavio tužilac Vladimir Vukčević. Tužilaštvo će, prema rečima Jasne Janković, portparola Tužilaštva za ratne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zločine, u narednom periodu odlučiti o eventualnim daljim postupcima.

Zamenik predsednika vlade i ministar policije Ivica Dačić rekao je juče za „Politiku” da od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije niko nije tražio da ispita okolnosti pod kojima je uhapšen Radovan Karadžić.

Dačić je ponovio da MUP nije bio angažovan u akciji hapšenja haškog begunca, te da, ako neko proceni da treba ispitivati kada, gde i na koji način je on lišen slobode, odgovore treba da traži od službi koje su učestvovale u tome.

„Pored MUP-a Srbije, još su i Bezbednosno-informativna agencija i Vojno-bezbednosna agencija ovlašćene da izvode takve akcije. MUP su samo u ponedeljak obavestili da je Karadžić uhapšen i da treba da obezbedimo zgradu Specijalnog suda”, rekao je Dačić za „Politiku”.

Međutim, prema zakonu, VBA ima iste nadležnosti kao i MUP samo kada se radi o vojnim licima ili vojnim objektima, što u slučaju bivšeg predsednika Republike Srpske nije bio slučaj. A na poslednjoj sednici Odbora za bezbednost Skupštine Srbije održanoj 28. jula predsedavajući tog tela Dragan Todorović (SRS) izjavio je da mu je direktor VBA Svetko Kovač rekao da „ta služba nema dodira sa hapšenjem Karadžića”.

Tako ostaje samo BIA, čiji se novi šef Saša Vukadinović još nije oglašavao po ovom pitanju. Podsetimo, do hapšenja Karadžića došlo je samo četiri dana nakon što je Vlada Srbije (17. jula) imenovala Vukadinovića na mesto direktora BIA.

Goran Petronijević, jedan od advokata iz pravnog tima Radovana Karadžića, za „Politiku” tvrdi da zvanično od tužilaštva nije dobio nikakvo obaveštenje.

– Za sve provere nadležan je istražni sudija. Nijedan drugi organ nema ingerencije u odnosu na osobu koja je pod optužnicom Haškog tribunala. Karadžiću je, prilikom hapšenja, oduzet laptop, diskete i elektronski diktafon. Te stvari nisu pronađene. Nema ih u sudskom depozitu, a ne postoji ni potvrda da su oduzete. Mislim da bi vraćanjem stvari, istražni organi u stvari priznali da Karadžić nije uhapšen kada je to zvanično saopšteno – rekao je Petronijević.

Pravni tim Radovana Karadžića, prema Petronijevićevim rečima, ima svedoke koji bi potvrdili da je Karadžić uhapšen u gradskom prevozu, a na tragu su još nekim, veoma ozbiljnim dokazima koji će potvrditi njihove tvrdnje.

– Za sada ne mogu ništa da kažem o tome. Kako sud i Tužilaštvo vode istragu, tako i mi vodimo. Ne možemo da se uzdamo u njihove informacije. Očigledno se radi o nekom prikrivanju činjenica. Nas ne zanima to. Nas zanima laptop i diskete. Ono što oni ne budu uradili, moraćemo mi paralelnim putem – rekao je Petronijević.

Podsetimo, tvrdnju da je bivši predsednik Republike Srpske uhapšen u petak, a ne u ponedeljak, prvi su prošle nedelje izneli Karadžićevi advokati i brat Luka, a prekjuče je to isto ponovio i sam Karadžić, prilikom prvog pojavljivanja pred Haškim tribunalom za zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Međutim, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je u intervjuu listu „Pres”, objavljenom pre pojavljivanja Radovana Karadžića pred tim sudom, da veruje u zvanične informacije koje su on i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević saopštili javnosti. „Ja niti sam policajac ni operativac. Ni tužilac Vukčević ni ja nismo išli da hapsimo bilo kog haškog optuženika. Verujem u ono što nam je rečeno i mi smo to saopštili javnosti”, kazao je Ljajić.

Na konferenciji za medije Ljajića i Vukčevića održanoj povodom hapšenja nekadašnjeg predsednika Republike Srpske rečeno je, podsetimo, da se do Karadžića došlo posle praćenja osoba za koje se pretpostavljalo da su u mreži pomagača, kao i to da je uhapšen 21. jula, u okolini Beograda, prilikom premeštanja s jedne na drugu lokaciju. Oni su tada naveli da ne mogu da daju više informacija, jer se radilo na rekonstrukciji Karadžićevog kretanja što se, možda, može koristiti u potrazi i za još dvojicom haških optuženika koji su u bekstvu.

Možda će više detalja o ovom slučaju biti poznato ukoliko Odbor za bezbednost Skupštine Srbije dobije izveštaje o tome od MUP-a, BIA i VBA. Podsetimo, na poslednjoj sednici ovog odbora jednoglasno je odlučeno da se od ovih službi zatraži pisana informacija o hapšenju Karadžića.

M. R. P. – M. D. – A. M.

-----------------------------------------------------------

Malović: Poštovana procedura

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je juče, gostujući u vestima B92, da je procedura poštovana od trenutka kada je Radovan Karadžić predat istražnim organima, pa sve do njegovog isporučivanja Hagu.

[objavljeno: 02/08/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: BIA uhapsila Karadžića?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2008, 11:37

BEOGRAD - Od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije niko nije tražio da ispita okolnosti pod kojima je uhapšen Radovan Karadžić, izjavio je za "Politiku" zamenik predsednika vlade i ministar policije Ivica Dačić...Dačić je ponovio da MUP nije bio angažovan u akciji hapšenja haškog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.