BIA razbila još jednu špijunsku mrežu: Uhapšen saradnik albanske obaveštajne službe ŠIŠ

Izvor: B92, 12.Jan.2024, 18:37

BIA razbila još jednu špijunsku mrežu: Uhapšen saradnik albanske obaveštajne službe ŠIŠ

Pripadnici BIA otkrili su i razbili još jednu špijunsku mrežu na teritoriji naše zemlje, prenose mediji.

Uhapšen je D. R., državljanin Srbije, zbog sumnje da je počinio krivično delo špijunaža, a Više javno tužilaštvo u Jagodini mu je, kako saznajemo, predložilo određivanje pritvora.

Sumnja se da je D. R. postao saradnik Državne informativne službe Albanije – ŠIŠ 2022. godine, po čijim nalozima i zadacima je delovao do hapšenja. Posredstvom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obaveštajne službe Albanije D. R. je uspostavio kontakte i sa bezbednosnom strukturom koja deluje pod ingerencijom privremenih prištinskih institucija, tzv. "Obaveštajnom agencijom Kosova“.

Radeći po nalozima i zadacima pomenutih struktura, D. R. se angažovao na prikupljanju relevantnih političkih, bezbednosnih i ekonomskih podataka u našoj zemlji, koji su bili predmet interesovanja obaveštajne službe Albanije. U realizaciju navedenih aktivnosti, uključio je pojedine svoje bliske veze, koje su po njegovim nalozima, dalje realizovali zadatke dobijene od OS Albanije, kreirajući na taj način svojevrsnu obaveštajnu mrežu.

D. R. je u prethodnom periodu, za obaveštajnu službu Albanije, prikupljao podatke o pojedinim pripadnicima bezbednosnih službi Srbije i Srbima sa KiM, a po njihovom nalogu bio je angažovan tokom kriznih situacija na severu KiM, za vreme protesta i barikada. Takođe, u više navrata je tajno snimao pokrete srpskih snaga bezbednosti na području opštine Raška, pre svega jedinica Vojske Srbije.

Namera D. R. je bila da prikupi što više video-materijala o "metama" i da ga dostavi obaveštajnoj službi Albanije.

Sa predstavnicima obaveštajne službe Albanije u više navrata je ostvarivao neposredne kontakte. Sa njima se uglavnom sretao u Makedoniji i Albaniji, a nekoliko puta i na teritoriji AP KiM u mestima Peć i Žur.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: BIA,   Jagodina

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Razbijena još jedna špijunska mreža: U akciji BIA uhapšen saradnik albanske obaveštajne službe

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jan.2024

Pripadnici BIA otkrili su i razbili još jednu špijunsku mrežu na teritoriji naše zemlje, pišu "Novosti"...Kako se navodi, uhapšen je državljanin Srbije zbog sumnje da je počinio krivično delo špijunaža, a Više javno tužilaštvo u Jagodini je predložilo određivanje pritvora...Sumnja se...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Pogledajte šta je BIA pronašla kod špijuna koji je radio za ŠIŠ (FOTO)

Izvor: 24sedam.rs, 13.Jan.2024, 15:41

Uhapšen je državljanin Srbije D.R, koji je inače IT stručnjak, zbog sumnje da je počinio krivično delo Špijunaža

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.