BIA nije kršila propise

Izvor: S media, 19.Feb.2010, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIA nije kršila propise

Zaštitnik gradjana Saša Janković, posle preventivne kontrole rada Bezbednosno-informativne agencije, ocenio je da BIA nije kršila propise. Po mišljenju ombudsmana potrebno je doneti novi zakon o Bezbednosno informativnoj agenciji koji bi kvalitetnije štitio ljudska prava i slobode građana.

Prenosimo vam saopštenje u potpunosti.

Polazeći od Ustavom i Zakonom uspostavljene obaveze i dužnosti Zaštitnika >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << građana da se stara o zaštiti i unapređenju ljudskih (i manjinskih) sloboda i prava, a imajući u vidu da službe bezbednosti imaju ovlašćenja i sredstva da, u skladu sa Ustavom i zakonom, primenjuju posebne postupke i mere koje za posledicu imaju odstupanja od načela nepovredivosti pojedinih ljudskih sloboda i prava, Zaštitnik građana sproveo je u januaru/februaru 2010. godine preventivnu kontrolnu posetu Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA).

Osnovni cilj posete bio je sagledavanje zakonitosti i pravilnosti (svrsishodnosti, srazmernosti, ažurnosti itd.) rada BIA pri obavljanju poslova iz nadležnosti Agencije kojima se zadire u zagarantovana prava i slobode građana i, po potrebi, davanje preporuka u cilju unapređivanja zakonitosti i pravilnosti rada BIA i unapređivanja poštovanja ljudskih prava uopšte. Posebna pažnja posvećena je Ustavnoj i zakonskoj utemeljenosti, potpunosti, dokumentovanosti i, uopšte, pravilnosti procedura koje BIA primenjuje u radu.

Opšta ocena Zaštitnika građana je da se, na osnovu uvida u Centralni evidencioni registar i dokumentaciju koju BIA čuva o slučajevima u kojima je primenila neku od posebnih metoda, mera ili radnji, odnosno sredstava kojima se zadire u pojedina garantovana ljudska prava, kao i na osnovu izjava rukovodstva i dela pripadnika Agencije, može zaključiti da se BIA, kada u svom radu ograničava pojedine slobode i prava građana garantovane Ustavom Republike Srbije, pridržava pozitivnopravnih propisa. Način na koji je organizovano dokumentovanje primene posebnih postupaka i mera takav je da bi eventualna zloupotreba bila zabeležena, a počinioci zloupotrebe bi se mogli identifikovati.

Zaštitnik građana je, međutim, utvrdio da postoji potreba i mogućnost da se unapredi zaštita i poštovanje ljudskih prava i sloboda koje mogu biti ograničene radom Agencije, i to na nivou zakonskih propisa, podzakonskih akata i procedura koje se primenjuju u radu Agencije.

IZVEŠTAJ O PREVENTIVNOJ KONTROLNOJ POSETI ZAŠTITNIKA GRAĐANA BEZBEDNOSNO-INFORMATIVNOJ AGENCIJI SA PREPORUKAMA I MIŠLJENJIMA dostavljen je nadležnim državnim organima i javnosti. Celokupan tekst Izveštaja, sa detaljnim nalazima i preporukama za unapređenje zaštite sloboda i prava građana, možete preuzeti u izvornom obliku.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.