Izvor: Politika, 13.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIA nema agente na Kosmetu

Demantovane tvrdnje da su trojica uhapšenih Srba u Čaglavici pripadnici srpske obaveštajne agencije

Kosovska policija uhapsila je prekjuče u blizini Čaglavice trojicu Srba, osumnjičene da su nudili novac osobama koje bi dale izjavu da su bile žrtve trgovine ljudskim organima tokom rata na Kosmetu, izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Arber Beka, portparol Kosovske policije. On je naveo da su uhapšeni Igor Jućinac (33), koji je do 2007. godine bio pripadnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tadašnje Kosovske policijske službe iz Štrpca, Milutin Radanović (52) iz Novog Sada i Predrag Željković (33) iz Beograda.

Prištinski list „Ekspres” objavio je juče da se sumnja da su dvojica uhapšenih pripadnici Bezbednosnoinformativne agencije Srbije (BIA), kao i da su oni odgovorni za spaljivanje carinskih punktova na severu Kosmeta u februaru 2008. godine.

Jovan Stojić, šef kabineta direktora BIA, u jučerašnjoj izjavi za „Politiku” demantovao je navode prištinskog lista. Stojić je napomenuo da BIA nema pripadnike na Kosmetu.

– BIA nema svoje ljude na Kosmetu, tako da oni nisu mogli ni da budu uhapšeni. Proverom smo utvrdili da uhapšene osobe ne postoje u našoj evidenciji – rekao je Stojić.

Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine rekao je za Internet portal Radio-televizije Srbije da ta državna institucija pokušava da reši ovaj veoma važan predmet na način koji nikako nije u suprotnosti sa međunarodnim normama.

– U tako delikatnom predmetu kao što je trgovina organima, tužilaštvo ne radi ništa što nije u skladu sa međunarodnim normama u zaštiti pravde – rekao je Vekarić.

Beka nije hteo da komentariše ove navode, objašnjavajući da u cilju istrage ne može da kaže nijedan detalj u vezi sa hapšenjem.

On je rekao da su uhapšeni, prema saznanjima policije, osumnjičeni za davanje iskaza o trgovini ljudskim organima nudili do 100.000 evra, a posrednicima koji bi došli do takvih osoba nudili su nagradu od 10.000 evra. Za isto krivično delo, kako je izjavio, osumnjičena je još jedna osoba, koja se nalazi u bekstvu.

Akcija hapšenja je, prema rečima Arbera Beke, izvedena u saradnji sa okružnim tužilaštvom u Prištini nakon tromesečnog operativnog rada. Tokom hapšenja zaplenjen je i automobil „hjundai” novosadskih registarskih oznaka. On je rekao da je uhapšenima određen pritvor od 48 sati, a o daljem postupku odlučiće okružni tužilac u Prištini.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je istragu o trgovini ljudskim organima, podsetimo, započelo posle objavljivanja knjige „Lov”, Karle del Ponte, bivšeg tužioca Haškog tribunala. Ona u svojoj knjizi tvrdi da su na severu Albanije otetim Srbima i nealbancima uzimani vitalni organi radi prodaje, posle čega su oni ubijani. Istraga je nedavno završena. Do sada je identifikovano 10 žrtava ovih zločina i 10 počinilaca, od kojih neki žive na Kosmetu, a drugi u inostranstvu.

Žrtve su, kako je utvrđeno, sahranjivane u masovnim grobnicama koje bi tek trebalo da budu otkrivene. Za sada se pominju tri masovne grobnice u Albaniji. Međutim, albansko pravosuđe je odbilo da omogući srpskim istražiteljima pristup dokaznim materijalima. Očekuje se da pravosuđe Euleksa preuzme slučaj.

D. Vukosavljević

[objavljeno: 13/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.