BIA mi je  upropastila biznis

Izvor: Glas javnosti, 10.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIA mi je upropastila biznis

Čime god da počnem da se bavim, DB me perfidno sabotira. Prvo sam imao zakupljene „Jugopetrolove“ pumpe, ali sam bio primoran da raskinem taj ugovor. Zatim sam se bavio proizvodnjom malih sokova, ali ni to mi nisu dali. Na kraju sam počeo da se bavim proizvodnjom hleba za „Pekabetine“ i „Ce marketove“ radnje, ali kada ih je uzela „Delta“, počeli su da smanjuju količine. Objašnjenja su bila, da to nema nikakve veze sa politikom. Međutim, kada sam na kraju odlučio da prodam >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << tunelsku peć u kojoj se peče hleb i to ispod svake cene, pošto više nisam mogao da poslujem, našao sam kupca. Iako mi je čovek dao kaparu pozvao ga je neki Bugarski iz BIE i rekao mu da ne može da je kupi od mene. Verovatno su strahovali da ću imati novac i pomagati Radovana. Ista je situacija u Republici Srpskoj, gde sam imao halu za obradu drveta. Kako više ne mogu da ulazim u Bosnu i Hercegovinu, sve mi je pokradeno.

Ovako o svojim problemima priča Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića, bivšeg predsednika Republike Srpske i najpoznatijeg haškog optuženika. Ćaskali smo u dorćolskom kafiću, gde je Karadžić upravo završio konsultacije s jednim od bratovljevih advokata.

Na koji način ste saznali da vam je brat uhapšen, a posle izručen?

- Bilo je nešto oko 23 sata, nisam još spavao, ali sam bio jako umoran. Zvao me sin Dragan i rekao da su na televiziji javili da je „čiko“, kako ga je on zvao, uhapšen. Pa, bio je to u pravom smislu šok. Kada je isporučen, to smo već i očekivali. Već smo bili pripremljeni, a tako je možda i bolje. Tamo može da se priprema za suđenje.

SAVETOVAO ME DA BATALIM PIVO

Trasa kojom se kretao vaš brat uvršćena je u turističku ponudu, kako na to reagujete?

- Dobro, ljudi se snalaze kako da zarade i ja sam uvek za to i uvek želim da svako zaradi. Ali moram da demantujem da se u onoj palačinkarnici hranio onim što su novine pisale. To je čista laž. Nemoguće je da je naručivao palačinku sa kulenom, šunkom, pršutom, jer Radovan ne jede meso već četiri-pet godina. Ili informacija da je negde pio pivo?! To nema šanse, jer on nikada nije voleo pivo, objašnjavajući da pivo zaglupljuje čoveka. Tako je i mene savetovao da batalim pivo.

LIČNA KARTA

Ime: Luka Karadžić

Rođen: 31. jula 1951. godine u Šavniku

Zanimanje: Pravnik

Hobi: Sport. Nekada je igrao fudbal, amaterski trenirao mlade fudbalere, bio u komisiji omladinskog i pionirskog pogona Sutjeske. Danas uglavnom samo prati sport. Navija za Crvenu zvezdu, ali i za svaki domaći tim kad igra na međunarodnoj sceni.

Kako je izgledao vaš i Radovanov prvi susret?

- Teško se to može opisati. Nasmejao se, zagrlio me i poljubio. Mogu iskreno da kažem da je on tešio mene, rečima da ne treba da se sekiramo. Rekao je: „Ja već imam 63 godine. Možda je ovo i dobro. Možda je i Bog tako hteo i ja se nadam najpovoljnijem ishodu. Plašim se za Republiku Srpsku, ali mi je drago što porodica više neće biti pod tolikim pritiskom“

Šta očekujete od suđenja?

- Radovan ne priznaje taj sud, jer se tamo donose političke, a ne pravne odluke. Mislim da će se njegovo suđenje razlikovati od Miloševićevog i Šešeljevog, jer je on mnogo pripremljeniji. Za razliku od njih koji su morali da prikupljaju brdo dokaza i papira, Radovan sve to ima - i u ljudima, i u konkretnim papirima, i u glavi. Prvog dana kad su ga izabrali za predsednika Republike Srpske, kao da ga je sam Bog učio kako da izdaje naredbe. Prva naredba bila je kako da se ponaša vojska u ratu, jer rat je već počeo, i to kada je Ćelo musliman ubio oca mladoženje na srpskoj svadbi. Radovan je naredio da se poštuju sve međunarodne konvencije i međunarodno ratno pravo. Sastavni deo te naredbe bilo je uputstvo vojnicima kako da se ponašaju sa zarobljenicima, ranjenicima i civilima sa protivničke strane. Na kraju je bila jedna tačka koja, po mom mišljenju, s njega skida svaku odgovornost kao vrhovnog komandanta, jer kaže da su za sprovođenje ovog uputstva i ove naredbe odgovorni komandanti i komandiri jedinica. Mi smo objavili knjigu, zapravo pet tomova ratnih naredbi i intervjua Radovana Karadžića i to je sada dostupno javnosti. Druga naredba je bila da se rasformiraju paravojne jedinice i stave pod komandu Vojske Republike Srpske. Morate imati na umu da je prilikom povlačenja JNA srpska strana ostala nezaštićena i da je pre toga Alija Izetbegović organizovao i mobilisao svoje stanovništvo, uz naoružanje koje je unapred pripremljeno. Nadam se da ipak neće tako lako preći preko činjenica.

Kako ste reagovali na imidž vašeg brata pod imenom dr Dabića?

- Ne samo ja, već su svi reagovali sa iznenađenjem čak i sa simpatijama. To nije bilo ništa pogrdno i loše. Predstavljao se kao doktor i lekar i alternativnom praksom samo je zaokružio svoju nauku, medicinu i psihijatriju i znanje koje je stekao na studijama. On ima tu urođenu bioenergiju, a ja verujem da poseduje i neku posebnu kosmičku energiju, koju je stekao tihovanjem, molitvom i stalnim postom. Kad god je slobodan, kad ništa ne radi, moli se Bogu. Dobro, on je i ranije verovao u prirodnu medicinu, posebno u čajeve, jer za svaku bolest postoji lek u prirodi, samo ga treba pronaći.

Da li se čujete sa bratom i šta vam poručuje?

- Javlja se često. Obavestio me je da je dobro i da su mu zdravstveni nalazi u redu. Redovnije, zapravo svakog dana čuje se sa svojom porodicom. Sa njima nije imao nikakvu komunikaciju svih ovih godina, sa mnom putem SMS jeste. Nikada nisam znao gde je i gde živi, ali porukama bismo komunicirali, posle čega bi kartica bila uništena. Nikada se nismo čuli telefonom, samo SMS poruke i samo veza telefon - telefon.

Jeste li imali osećaj da vas je neko pratio svih ovih godina?

- Jesam, milion puta. Osećaj je malo neprijatan, ali ja sam bio opušten. Nisam bio time opterećen, jer sam izbegavao susrete sa Radovanom, nisam znao gde se nalazi niti gde se kreće. NJegovoj porodici, njima je bio pakao od života, oni nisu znali ni gde je niti šta je s njim.

Šta se dogodilo sa optužbom protiv NN lica za kidnapovanje Radovana Karadžića?

- Tužba postoji, jer mi imamo čvrste dokaze da u njegovom hapšenju nije učestvovala VBA, BIA ni MUP. Niti istražni sudija niti tužilac ne znaju ko ga je uhapsio i ko ga je doveo u Specijalni sud, a pre toga držao u nekoj mračnoj prostoriji, bez prozora. Verujem da se organizovala neformalna grupa pri DB-u, koja je to uradila zbog pet miliona dolara, i koja će siguran sam taj novac iskijati na nos. Mora se otkriti ko je to uradio!

Da ste ga negde videli prerušenog, da li biste ga prepoznali?

- Pa naravno... A ko kaže da nisam?
Pogledaj vesti o: BIA

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.