BIA: Nismo ispitivali Simovića

Izvor: B92, 30.Jun.2010, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIA: Nismo ispitivali Simovića

Beograd -- BIA nije saslušavala Miloša Simovića, niti ga je sprečavala da govori o političkoj pozadini ubistva premijera, kažu za B92 u Agenciji.

BIA nije slala ni jednog službenika u zatvor Zabela, kako bi ubeđivao Miloša Simovića da ne govori o političkoj pozadini ubistva Đinđića, kaže šef kabineta direktora BIA Jovan Stojić.

Informaciju o navodnom uticaju Bezbednosno-informativne agencije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (BIA) na Simovića objavila je današnja "Politika".

"Politika" je objavila izjavu neimenovanog izvora da bi istraživanje političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića moglo biti onemogućeno, jer su nepoznate osobe iz BIA radile na tome da Miloš Simović, nedavno uhapšeni pripadnik "zemunskog klana", ne progovori.

Te napise demantuje šef kabineta direktora BIA Jovan Stojić, koji najavljuje da će tužiti "Politiku”.

"Ni jedan pripadnik BIA nije posetio osuđenika Simovića, kažem osuđenika jer se lice nalazi na izdržavanju kazne koju je dobilo za učešće u atentatu na premijera Zorana Đinđića”, objašnjava Stojić.

"Mi želimo da obavimo razgovor sa njim u zakonom propisanoj proceduri, preko nadležnog sudije, Ministarstva pravde, koji mogu i koji imaju pravo da dozvole da obavimo razgovor s njim”, navodi on.

U agenciji smatraju da je ova informacija plasirana kako bi se ukaljao ugled BIA. Šef kabineta smatra da su, kako je rekao netačnu informaciju o poseti Simovića, pustile upravo one struje kojima je u interesu da se ne rasvetli politička pozadina ubistva premijera.

"Ja ću Vam napomenuti da smo mi veoma zainteresovani da se istraži politička pozadina ubistva premijera i ovom prilikom pozivamo list 'Politika’ da javno kaže, ne otkrivajući izvor, koji su to pripadnici Agencije bili i navodno razgovarali sa osuđenikom Simovićem", poziva Stojić.

U BIA najavljuju da će sa Simovićem razgovarati o političkoj pozadini ubistva premijera, ali da će ići legalnim putem i poštujući procedure, ako Tužilaštvo za organizovani kriminal bude tražilo asistenciju Agencije.

"Istragu o političkoj pozadini ubistva premijera sprovodi tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, ako on proceni da je u njihovom postupanju potrebna informacija BIA, mi ćemo se vrlo rado odazvati takvom pozivu", kaže Stojić.

U BIA su nam rekli da ne postoje nove informacije u vezi sa navodnim naručenim ubistvom Tomislava Nikolića, ali da Agencija radi na tome.

U Bezbednosno- informativnoj agenciji se nadaju da će vrlo brzo moći sa saopšte nešto novo, ali da ni sada ne mogu stoprocentno da tvrde da su navodi koji se pojavljuju u javnosti tačni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.