Xiaomi potisnuo Apple sa liste tri najveća prodavca smartfona

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 02.Nov.2020, 18:30

Xiaomi potisnuo Apple sa liste tri najveća prodavca smartfona

Kineska kompanija Xiaomi postala je treći najveći svetski prodavac pametnih telefona u kvartalu jul-septembar, potisnuvši sa te pozicije američkog tehnološkog diva Apple, koji je prvi put u poslednjih 10 godina ispao iz društva vodeće globalne trojke po proizvodnji i prodaji smartfona, piše japanski poslovni list Nikei

Sva tri prva mesta u pogledu proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << i prodaje pametnih telefona u svetu sada drže kompanije iz Azije, prema izveštajima tri glavna provajdera podataka sa tog tržišta – Kanalisa, Internacionalne korporacije (IDC) i Kanterpointa.

Krajem prošle nedelje objavljeno je da je Apple zabeležio pad prihoda za 29 odsto na godišnjem nivou na kineskom tržištu tokom tromesečja jul-septembar.

Prema izveštaju „Kanterpointa“, Xiaomi je u navedenom tromesečju zabeležio skok isporuka od 46 odsto, na 46,2 miliona komada mobilnih telefona u odnosu na godinu pre.

Apple je, s druge strane, registrovao pad prodaje za sedam odsto, na 41,7 miliona ajfona.

U izveštaju „Kanalisa“, međutim, stoji da je Apple-ova prodaja pala za jedan odsto, dok je prodaja Xiaomi porasla za 45 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Prekretnica za Xiaomi dolazi u situaciji u kojoj je globalna industrija pametnih telefona zabeležila pad od četiri odsto u trećem kvartalu pošto su se mnogi kupci uzdržali od kupovine telefona čekajući lansiranje prvog 5G ajfona.

Xiaomi je takođe „profitirao“ zbog problema sa kojima se suočava njegov najveći domaći rival, Huawei, koji je uzdrman na inostranom tržištu zbog američkih sankcija prema kompaniji.

Južnokorejski Samsung se vratio na prvo mesto po prodaji telefona u trećem kvartalu, potisnuvši Huawei koji mu je tu poziciju proteo u drugom tromesečju.

Prema podacima „Internešnal korporacije“, Samsung je u periodu jul-septembar prodao 80,4 miliona smartfona, Huawei 51,9 miliona, Xiaomi 46,5 miliona, a Apple 41,6 miliona komada.

Izvor: Tanjug

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Povezane vesti

Smena velikana: Xiaomi pretekao Apple

Izvor: B92, 02.Nov.2020

Kineska kompanija Xiaomi postala je treći najveći svetski prodavac pametnih telefona u kvartalu jul-septembar, potisnuvši sa te pozicije američkog tehnološkog diva Apple...Tako je kompanija iz Kupertina prvi put u poslednjih 10 godina ispala iz društva vodeće globalne trojke po proizvodnji i prodaji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.