OŠTRO: Zakerberg tvrdi da neće nasesti na novu politiku kompanije Apple

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Feb.2024, 21:32

OŠTRO: Zakerberg tvrdi da neće "nasesti" na novu politiku kompanije Apple

Zahvaljujući novim propisima, Apple je tehnički omogućio stvaranje alternativnih prodavnica aplikacija za iPhone u Evropskoj uniji. Međutim, to ne znači da će velike kompanije kao što je Meta "zagristi mamac".

Izvršni direktor Mete Mark Zakerberg rekao je u razgovoru sa investitorima kakav je stav kompanije prema novim politikama "jabuke".
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Mislim da ovo neće imati nikakvog uticaja na nas. Ovako kako su to primenili, bio bih veoma iznenađen ako bi bilo koji programer odlučio da ode u alternativne prodavnice aplikacija koje nude. Toliko opterećuje sve, i mislim da suprotno namerama EU. Biće veoma teško za bilo koga, uključujući i nas same, da se zaista ozbiljno pozabavimo ovim - rekao je Zakerberg.

Apple tvrdi da učitavanje programa trećih strana predstavlja bezbednosnu pretnju, ali Zakon o digitalnim tržištima EU (DMA) primorao je kompaniju da "otključa" iPhone uređaje u tom regionu. Međutim, Apple uvodi naknade koje bi "osakatile" poslovni model besplatnih aplikacija ako se distribuiraju izvan njegove prodavnice aplikacija.

Zakerbergovi komentari odslikavaju i žalbe drugih kompanija, uključujući Spotify, Epic Games i Microsoft. Tako su iz Epica rekli da je politika jabuke "zbrkana", iz kompanije Spotify su rekli da je Apple "dosegao novo dno", a iz kompanije 37signals su rekli da je u pitanju "režim iznude".

Evropski regulatori su rekli da će proučiti način na koji Apple implementira ova pravila nakon 7. marta, kada DMA stupi na snagu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.