Nauka i tehnologija: Rumunska Epl korpa

Izvor: Southeast European Times, 19.Apr.2010, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka i tehnologija: Rumunska Epl korpa

Prvi Eplovi iPadovi pojavili su se na rumunskom tržištu. Takođe u vestima iz nauke i tehnologije: Turska nudi svoju prvu društvenu internet stranu za kupovine, a Albanija nudi domene za ličnu upotrebu.

19/04/2010

Rumunska internet prodavnica eMag počela je prodaju prvih Eplovih iPadova 13. aprila. Najnoviji Eplov proizvod košta u Rumuniji između 600 i 850 evra.

***

Prva turska društvena internet strana za kupovinu proizvoda >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << uslužnog sektora www.kipru.com nudi popust kupcima koji dovedu prijatelje na tu stranu. Korisnici internet strane obaveštavaju svoje prijatelje o ponudama putem društvenih internet strana kao što su Fejsbuk, Tviter i Frendfid.

***

Svi Albanci mogu uvek koristiti domen ".al" kada izrađuju lične internet strane, za nadoknadu od dva evra koja se plaća Odeljenju elektronskih i poštanskih komunikacija. Ugovor mora da se obnovi posle dve godine.

***

Kipar aktivno podržava sva nastojanja čiji je cilj promocija tehnologija i aplikacija vezanih za svemir, izjavila je u četvrtak (15. aprila) kiparska ministarka komunikacija i radova Erato Kozaku-Markulis. Kipar je izdao tri licence za satelitske operatere i nedavno je dovršio instaliranje satelitskih veza, kao i zemaljske Wi-Fi infrastrukture, kako bi obezbedio siguran pristup internetu za zajednice u ruralnim oblastima.

***

Rumunski hakeri izbrisali su u četvrtak (1. aprila) dva pod-domena koja održava britanska novina Dejli Telegraf. Vandali su zamenili informacije na stranama sajber grafitima, tvrdeći da su grupa Rumunske nacionalne bezbednosti. Hakeri su rekli da je to bio odgovor na "rasizam" tih novina prema Rumunima.

***

Sarajevo je do srede (21. aprila) domaćin šestog međunarodnog sastanka slovenskih bibliotekara. Skup je okupio 120 učesnika sa Balkana, iz Evrope i iz Sjedinjenih Država.

***

Hrvatski grad Sinj bio je domaćin naučnog festivala od 12. do 17. aprila. Više od deset najistaknutijih hrvatskih naučnika održalo je predavanja u cilju promocije nauke u zemlji.

***

Srpski ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić otvorio je 12. aprila izložbu posvećenu 40. godišnjici korištenja kompjuterskog inženjeringa u rudarskoj industriji Srbije. Izložba u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) obuhvata period istraživanja, razvoja i implementacije kompjuterskih tehnologija u tom sektoru.

(Razni izvori -- 12/04/10-19/04/10)
Pogledaj vesti o: Apple

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.