Ko plaća cenu tehnološkog napretka?

Izvor: B92, 15.Apr.2014, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko plaća cenu tehnološkog napretka?

Elektronski uređaji danas dostupni su zaista svakome. "Realni kapitalizam" omogućio je da bilo ko - u zavisnosti od finansijskih mogućnosti - kupi sebi nešto od pametnih uređaja nove generacije. Plaćamo za svoje "gadžete" u prodavnicama ili "na crno", ali cenu plaćaju i oni koji ih proizvode. Svojim zdravljem i životima.

Ovaj kratki dokumentarni film "Who Pays the Price?" bavi se Kinezima koji su stradali na radnom mestu proizvodeći potrošačku elektroniku za velika imena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao što su Apple, Samsung, Nokia i drugi. Uglavnom su otrovani benzenom, hemijskim spojem koji je zbog svoje toksičnosti zabranjen u razvijenim zemljama.

U Kini nije, pa ga i dalje koriste, iako trovanje benzenom može dovesti do leukemije i drugih bolesti. Uređaji proizvedeni bez benzena krajnje korisnike bi koštali dolar više.

Kako je navedeno u filmu "Who Pays the Price?" u Kini 200 miliona ljudi radi u uslovima opasnim po zdravlje. Službeni podaci govore da se jedna osoba otruje svakih pet sati, ali strahuje se da je stvarni broj daleko veći.
Pogledaj vesti o: Apple,   Nokia

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.