Izvor: S media, 08.Jul.2012, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apple i Google dobijaju konkurenciju: Stiže novi pristupačniji pametni telefon

Na internetu su se pojavile glasine da Amazon priprema svoj pametan telefon kojim nameravaju da budu konkurencija Apple-u, Google-u, Samsung-u i drugim mobilnim proizvođačima.

Kako Bloomberg piše, ova kompanija sarađuje s Fokskonom, najvećim dobavljačem komponenti za Apple, koji će im pomoći u dizajnu i proizvodnji smartfona, a trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << su aktivni i u kupovini patenata kojima žele da se osiguraju od brojnih tužbi kakve su postale svakodnevica na tržištu pametnih telefona i tableta.

I Apple pravi naočare?

Svojim telefonom nameravaju da kopiraju strategiju koju su primenili predstavljanjem Kindle Fire tableta, jeftin uređaj čija će prodajna cena biti slična ceni proizvodnje. Ovako Amazon ne bi zaradio od prodaje hardvera, već bi korisnicima omogućio nabavljanje jeftinog mobilnog uređaja kojim će oni kupovati Amazonove usluge (e-knjige, muziku i filmove) i zarađivali bi na prodaji tih usluga.

Amazonov Kindle Fire tablet je korisnike ponajviše oduševio cenom od samo 199 dolara, pa je za kratko vreme postao drugi najprodavaniji tablet na tržištu. S obzirom da će cena biti jako bitan faktor i za proizvodnju njihovog telefona, očekuje se da on hardverski neće moći da konkuriše najjačim modelima na tržištu poput iPhone-a 4S, odnosno iPhone-a 5 (kada se pojavi na tržištu) i Samsungovog Galaxy S3, ali bi trebalo po pristupačnoj ceni da omogući manje-više sve opcije koje donose napredni mobilni uređaji.

Koliko vredi naziv iPad?

Amazon bi ovaj telefon u SAD-u, uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora sa mobilnim operaterima, mogao da prodaje po ceni od samo 1 ili 50 dolara ili bi mogli da ga prodaju kao slobodan uređaj, bez potpisivanja ugovora s operaterima, za oko 200 dolara a možda i manje.

Ipak, mnogi IT novinari i tržišni analitičari smatraju da je Amazonov ulazak na tržište pametnih telefona loša ideja za ovu kompaniju. Problem se nalazi u činjenici da mobilnim tržištem trenutno vladaju Samsung i Apple, dok se kompanije koje su godinama prisutne na mobilnom tržištu i koje su sve donedavno bile lideri (Nokia i Research In Motion) sada nalaze u velikim problemima i trenutno ne mogu uspešno da konkurišu telefonima poput iPhone-a i Galaxy modela tako da je pitanje kako bi se na tom tržištu snašao Amazon koji nema nikakvog iskustva na poslovanju na tržištu pametnih telefona.

(Dnevnik.hr)

Foto: YouTube printscr

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.