Sezona jagoda odlična usled slabih padavina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2020, 15:00

Sezona jagoda odlična usled slabih padavina

Ovu sezonu jagoda brojni proizvođači ocenjuju kao odličnu, ali nešto kraću u odnosu na prethodne. Tome su, kažu proizvođači, doprineli povoljni vremenski uslovi, pa se berba nakon tri nedelje privodi kraju. Jagodari u okolini Apatina nisu nezadovoljni obzirom da je cena sa 400 dinara za kilogram nakon samo nekoliko dana pala na 250, trenutno se mogu kupiti za 150 dinara krupnije, dok se sitnije za zimnicu mogu naći po nižoj ceni.

Ovogodišnji rod jagoda je dobar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kaže Antun Brkin proizvođač iz Sonte, koji je sa 10.000 sadnica skinuo četiri tone prinosa konzumne jagode sorte kleri. Ističe da kupci nisu gledali na cenu, već je presudan bio kvalitet plodova. Berbu privodi kraju, robu prodaje na kućnom pragu i apatinskoj pijaci. Od zarade mu nije ostalo mnogo, ali biće dovoljno da uloži za narednu sezonu.

"Potražnja na pijaci je velika, a mušterije koje znaju kakva je jagoda dolaze i nije im bitna cena, jer kada probaju više vrsta uvek se odluče za onu koja im najviše odgovara. Cena jagode je naglo pala sa 400 dinara na 200 dinara. Velika je ponuda ove godine, a nema izvoza pa se zagušilo tržište sa cenom, jer mnogi ne mogu sve prodati i prodaju samo da je prodaju", kazao je Antun Brkin, proizvođač jagoda iz Sonte.

Domaćicama je najvažnije da su jagode slatke, jarko crvene boje i intenzivnog mirisa.

"Sada su trenutno 150 ili 200 dinara, sve zavisi gde i od koga kupujete. Ove godine prvi put ću praviti džem, kupila sam deset kilograma, a videćemo kako će uspeti", saopštila je Suzana Tomić, domaćica iz Sonte.

U poljoprivrednoj stručnoj službi Sombor ističu da je godina išla na ruku proizvođačima jagoda, jer nije bilo padavina koje pogoduju razvoju bolesti.

"Sve više ima proizvođača jagoda, a sezona je veoma uspešna iz razloga što ove godine nije bio problem sa zaštitom jagode. Nije bilo većih problema, jer nije bilo ni padavina, što svakako nije bilo dobro za ratarske kulture, ali za jagode je bilo i te kako dobro u smislu da se ne pojavi problem sa botritisom", izjavila je Jelena Ferenčević, savetodavac Poljoprivredna stručna služba Sombor.

Razlog za nagli pad cena na tržištu proizvođači iz Sonte vide u velikoj ponudi i potražnji, ali i tome što iz ovih krajeva nije bilo izvoza za Rusiju.
Pogledaj vesti o: Apatin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.