Izvor: eKlinika.rs, 18.Maj.2021, 12:31

Antivirusna terapija koja ubija 99,9 odsto covid 19 infekcije najavljena kao sledeći lek

Tim međunarodnih naučnika sa australijskog zdravstvenog instituta Menzies Health Institute Queensland (MHIQ) na Griffith University razvili su antivirusnu terapiju koja ubija 99,9 odsto covid 19 čestica u plućima ljudi. Ova terapija najavljuje se kao sledeći najbolji lek za SARS-CoV-2 virus.
„Možemo da uništimo virus u nečijim plućima“ Tehnologija „sledeće generacije“ deluje poput „rakete koja traži toplotu“ da bi otkrila čestice i napala >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << ih. Vođa istraživačkog tima profesor Nigel McMillan sa MHIQ rekao je da revolucionarni tretman sprečava umnožavanje virusa i čak može da zaustavi smrtne slučajeve povezane sa infekcijom covid 19 širom sveta. Kako je objasnio, reč je o „misiji traženja i uništavanja“.
– Možemo da uništimo virus koji se razvija i raste u nečijim plućima – izjavio je profesor McMillan navodeći da tretman deluje koristeći medicinsku tehnologiju koja se naziva „prigušivanje gena“ a koja je prvi put otkrivena u Australiji tokom devedesetih godina prošlog veka. Utišavanje gena koristi RNK – osnovne gradivne blokove u telu, slično DNK, za napad na respiratornu bolest.
– Ovo je tehnologija koja radi sa malim delovima RNK koji se mogu specifično vezati za genom virusa. Ovo vezivanje dovodi do toga da genom „prestaje da radi“ i zapravo uzrokuje da ga ćelije unište – objasnio je  profesor McMillan.
Nanočestice nose lek u pluća Iako su postojali i drugi antivirusni tretmani, kao što su Zanamivir i Remdesivir, koji su smanjili simptome i omogućili brži oporavak pacijenata sa korona virusom, ovo je prvi tretman koji direktno zaustavlja virus. Lek treba da se isporuči u krvotok injekcijom u nešto što se naziva „nanočestica“.
– Ove nanočestice odlaze u pluća i stapaju se u ćelije koje dostavljaju RNK, a zatim RNA traži virus i uništava njegov genom, tako da virus više ne može da se umnožava – istakao je profesor McMillan. Lečenje tretmanom Griffith University ispituje se od aprila 2020, kada je Australija bila 6 nedelja odsečena od sveta, a sada treba da uđe u sledeću fazu kliničkih ispitivanja i očekuje se da će biti dostupno do 2023. 
Članak Antivirusna terapija koja ubija 99,9 odsto covid 19 infekcije najavljena kao sledeći lek se pojavljuje prvo na eKlinika.
Pogledaj vesti o: Antivirusi

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.