Izvor: RTS, 27.Sep.2009, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodi konzervativni blok CDU-CSU Angele Merkel

Nemački birači su na današnjim parlamentarnim izborima poverili drugi mandat kancelarki Angeli Merkel, i time joj pružili priliku da formira novu vladu desnog centra. Politika prema Srbiji bez promene.

Na nemačkim parlamentarnim izborima sa 33,6 odsto osvojenih glasova pobedio je konzervativni blok CDU-CSU kancelarke Angele Merkel, pokazuju preliminarni rezultati.

Nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas izjavio je da posle parlamentarnih izbora u Nemačkoj ne očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << promenu politike prema Srbiji i drugim zemljama Evropske unije.

Mas je na prijemu u rezidenciji povodom održavanja izbora u Nemačkoj i praćenja izbornih rezultata, rekao da sve velike partije u Nemačkoj imaju odlične odnose sa kolegama u Srbiji i podržavaju njenu evropsku integraciju.

Izborni rezultat omogućiće Angeli Merkel da raskine "veliku koaliciju" sa Socijaldemokratskom partijom aktuelnog šefa diplomatije Franka Valtera Štajnmajera.

Angela Merkel će sada moći da formira koaliciju sa Slobodnim demokratama, koji su na izborima zabeležili odličan rezultat.

"Uspeli smo da ispunimo izborni cilj - stabilnu većinu za formiranje nove vlade", poručila je svojim pristalicama Angela Merkel.

Merkelova je najavila da će vrlo brzo obaviti razgovore o formiranju koalicije sa liderom Slobodnih demokrata Gvidom Vesterveleom, koji će, verovatno, biti novi ministar spoljnih poslova, javlja AP.

Angela Merkel je tvrdila da je promena koalicione vlasti neophodna kako bi se osigurao brži ekonomski rast i nada se da će u savezu sa Slobodnim demokratama moći da smanji poreze i zaustavi sprovođenje plana o zatvaranju nuklearnih elektrana u Nemačkoj do 2021. godine.

Šefica konzervativne Hrišćansko-demokratske unije izjavila je da je njena stranka postigla postavljeni cilj i uverena je da će nova, konzervativno-liberalna vlada, upravo u vreme krize učiniti sve da zemlji bude bolje.

Konzervativne stranke, CDU i bavarska sestrinska Hrišćansko-demokratska unija CSU osvojile su 33,6 odsto glasova, dva odsto manje nego pre četiri godine, što je drugi najgori rezultat u poslednjih šest decenija.

Poraz Socijaldemokratske partije Nemačke 

Dosadašnji koalicioni partner konzervativaca u saveznoj vladi, Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), na čijem čelu je nemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer, doživela je dramatičan poraz osvojivši samo 22,5 odsto glasova.

"Ovo je gorak dan za socijaldemokrate", ocenio je Frank Valter Štajnmajer, kancelarski kandidat Socijaldemokratske partije, stranke koja je na saveznim izborima, ostvarila najlošiji rezultat u posleratnoj istoriji države.

Liberali (FDP), željeni koalicioni partner konzervativaca dobili su danas 15 odsto glasova, što je najbolji rezultat ove stranke na saveznim parlamentarnim izborima do sada.

Time je omogućeno da CDU/CSU i Liberali sastave željenu vladajuću koaliciju, jer će zajedno, po svemu sudeći, imati većinu od 324 mandata u Bundestagu sa 614 mesta.

Rekord su postigli i sada opozicioni Zeleni i Levica. Obe stranke postigle su do sada najbolji rezultat na saveznim izborima - Zeleni 10,5 i Levica 12,5 odsto.

Na izbore je izašlo 72,5 odsto birača, pet odsto manje nego na izborima 2005. godine, što je i najmanja izlaznost na saveznim izborima od kraja Drugog svetskog rata.

U Nemačkoj živi oko 82 miliona stanovnika. Pravo glasa imalo je oko 62,2 miliona građana, od čega je 32,2 miliona žena i 5,9 miliona ljudi inostranog porekla. Oni su trebali od 3.556 kandidata 29 stranaka da izaberu 598 poslanika donjeg doma parlamenta, Bundestaga.

U federalnoj Nemačkoj gornji dom parlamenta, Bundesrat, čine delegacije saveznih pokrajina čiji je sastav odgovara većinskim odnosima u pokrajinsim parlamentima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.