Vilhelm: Merkel ne donosi nove uslove

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jun.2015, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vilhelm: Merkel ne donosi nove uslove

Odlazeći ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm veruje da nemačka kancelarka Angela Merkel neće u Beograd doći sa novim uslovima za Srbiju.

"Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je ključna, bez nje nema otvaranja poglavlja 35, a onda ni zatvaranja, samim tim ni napretka. Prilično sam siguran da neće biti novih uslova i dobro je što dolazi kancelarka Merkel, jer ona ne bi dolazila da ne misli da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << država napreduje", rekao je Vilhelm za B92.

On je podvukao da ne veruje da će biti novih uslova, te da je uslov jasan - primena Briselskog sporazuma, a onda i otvaranje poglavlja.

Upitan da prokomentariše špekulacije da Nemačka razmišlja o uvođenju viza Srbiji, Vilhelm je rekao da je to nezamislivo jer se ne mogu imati pregovori o pridruživanju sa jednom zemljom, a istovremeno da joj se vraćaju vize.

"Ako uporedim situaciju od pre tri godine kada sam došao mnogo je bolje - vide se pozitivne promene, počeli su pregovori što je istorijski pomak, dijalog, Briselski sporazum... Mislim da je Srbija sada konstruktivan igrač u regionu i dosta ste radili na unapređenju odnosa među državama bivše Jugoslavije, bio je albanski premijer u Beogradu i srpski u Tirani što je takođe vrlo važno", rekao je Vilhelm.

Upitan o mogućoj poseti premijera Srbije Aleksandra Vučića Srebrenici, Vilhelm je rekao da je to pozitivan gest i da svi narodi na ovim prostorima moraju da budu spremni da prihvate odgovornosti i krivicu.

Nemačka je, naveo je, preuzela krivicu posle Drugog svetskog rata, odnosno, istakao je, "istorija se mora prihvatiti".

Vilhelm je rekao i da Vlada Srbije sprovodi dobre reforme, ali da "nažalost, ekonomija još nije počela da raste".

"Deficit u prvom semestru se značajno smanjio na nivo koji je bolji nego u većini zemalja evro zone, ali to opet ne znači da ekonomija raste. Nadam se dolasku stranih invstitora, ali i da ljudi otpočinju sopstvene biznise", naveo je Vilhelm.

Iz Srbije će, kako kaže, pamtiti ljude i gostroprimstvo, a čini mu se i da više voli piće nego hranu, koja mu je "nekada prejaka".

"Volim rakiju veoma. Srpska vina su takođe veoma dobra", rekao je Vilhelm uz poruku da će se sigurno vraćati u Srbiju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vilhelm: Verujem da neće biti novih uslova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2015

Odlazeći ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm veruje da nemačka kancelarka Angela Merkel neće imati nove uslove za Srbiju..."Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je ključna, bez nje nema otvaranja poglavlja 35, a onda ni zatvaranja, samim tim ni napretka. Prilično sam siguran da neće...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.