Izvor: B92, 15.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Video-konferencija o samitu o klimi

Pariz -- Lideri Francuske, SAD, Nemačke i Velike Britanije održali su video-konferenciju o osnovnim temama o kojima se pregovara na klimatskom samitu u Kopenhagenu.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi održao je video-konferenciju o pregovorima o klimatskim promenama sa američkim predsednikom Barakom Obamom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Gordonom Braunom, saopšteno je iz Sarkozijevog kabineta.

"Četvoro lidera dogovorilo se da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostanu u bliskom kontaktu do susreta koje će imati sa drugim predsednicima država i vlada u Kopenhagenu", dodaje se u saopštenju.

Portparol Angele Merkel, Ulrih Vilhelm, izjavio je da je četvoro lidera "koordinisalo svoje pozicije i naložilo svojem osoblju da tesno sarađuje u narednim pripremama za samit u prestonici Danske".

Konferencija o klimatskim promenama u Kopenhagenu, u okviru koje 18. decembra treba da se sastanu šefovi država i vlada, zapala je u teškoće jer novi predlog, podeljen delegatima, ne sadrži precizno kvantifikovane ciljeve u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Merkelova je danas izjavila da je "nervozna" zbog rizika da samit o klimatskim promenama bude neuspešan.

Američki izaslanik Tod Štern izjavio je u Kopenhagenu da SAD ne predviđaju reviziju svojih ciljeva za smanjenje emisije štetnih gasova do 2020. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.