Tusk najavio susrete sa više evropskih lidera o Bregzitu

Izvor: Blic, 10.Feb.2016, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk najavio susrete sa više evropskih lidera o Bregzitu

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je danas da će razgovarati sa više evropskih lidera, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda, u nastojanju da se na samitu naredne nedelje postigne sporazum kojim bi se Britanija zadržala u evropskom bloku.

Bivši premijer Poljske je prošle nedelje na sastanku sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom svoje predloge sporazuma o reformama Evropske unije, ali postoji protivljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po nekoliko segmenata u nizu evropskih država.

"Uveren sam da je ovo uravnotežen i čvrst predlog i nadam se da će biti finalizovan naredne sedmice u Evropskom savetu. Međutim, dozvolite da budem jasan, ovo je veoma krhki politički proces", rekao je Tusk u obraćanju Evropskom parlamentu, preneo je AFP.

"Stoga sam odlučio da otkažem sve svoje obaveze i održim niz sastanaka sa liderima EU i sa Evropskim parlamentom kako bi pomogli postizanju sporazuma", istakao je Tusk.

Tusk je kazao da će naredne sedmice posetiti nekoliko evropskih prestonica, gde će sa liderima EU razgovarati o svom predlogu.

Pored Merkelove i Olanda, Tusk će razgovarati sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, belgijskim premijerom Šarlom Mišelom, kao i predsednikom Rumunije i češkim premijerom, koji trenutno vode Višegradsku grupu istočnoevropskih država.

"Cilj mojih konsultacija je da obezbedim široku političku podršku za svoj predlog".

Tusk će se sastati sa Mišelom u Briselu u petak, odakle se očekuje da otputuje u Pariz, Berlin, Prag i Bukurešt u ponedeljak i utorak, dok datum posete Atini tek treba da bude potvrđen, rekli su evropski izvori.

Tema razgovora u Londonu bio je, između ostalog, predlog EU za uvođenje "kočnice" kada je reč o isplati socijalnih davanja migrantima, kao način da se izađe u susret Kameronovom cilju o ograničavanju migracije u Britaniju, naveo je Rojters.

Lideri nekoliko članica EU su rekli da će blokirati bilo koju meru koja diskriminiše njihove građane i potkopava suštinski princip slobode kretanja ljudi, na kome počiva Unija.

Britanija i EU se nadaju da će postići sporazum u februaru, a referendum o članstvu najavljen je za 2017.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tusk najavio susrete sa više evropskih lidera

Izvor: Akter, 10.Feb.2016

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je danas da će razgovarati sa više evropskih lidera, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda, u nastojanju da se na samitu naredne nedelje postigne sporazum kojim bi se Britanija zadržala u evropskom bloku..Bivši...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.