Tranzitne zone spas za Merkelovu, Zehofer ostaje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2018, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tranzitne zone" spas za Merkelovu, Zehofer ostaje

Na večerašnjem kriznom sastanku lidera CDU i CSU Angele Merkel i Horsta Zehofera o migrantskom sporu iznenada se pojavila mogućnost dogovora - a to je ideja o formiranju "tranzitnih zona" na granici, piše "Bild".

Kako se novodi, na kriznom sastanku koji traje već nekoliko sati nazire se nov preokret kojim bi Zehofer mogao da ostane na mestu ministra unutrašnjih poslova, a Merkelova kancelarka, preneli su učesnici razgovora navodeći da su se stranke Unije dogovorile >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oko takozvanih "tranzitnih centara".

U te zatvorene centre u Bavarskoj bili bi smešteni tražioci azila i tu bi dobili neku vrstu ubrzane procedure odlučivanja o azilu tokom koje migranti ne bi smeli da napuštaju tranzitne centre.

U slučaju da tražioci azila to odbiju, oni bi odmah bili proterani, piše "Bild".

O ovom predlogu se već razgovaralo 2015. godine ali on nije tada prošao zbog protivljenja koalicionih partnera iz SPD.

Prema informacijama lista, SPD ovog puta ne bi isključio takvo rešenje.

Sa takvim dogovorom Zehofer, koji je predlagao vraćanje migranata sa nemačke granice, bi ostao ministar unutrašnjih poslova, sa čime bi se Merkel složila.

Kurc: Nema azila u planiranim prihvatnim centrima van EU

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjasnio se ranije danas protiv mogućnosti da u planiranim prihvatnim centrima van EU azilanti mogu da podnesu zahteve za dobijanje azila.

To bi, kako je objasnio austrijskom državnom radiju Oe1, stvorilo efekat privlačenja, pa smatra da je pametnije da se izbeglice primaju direktno iz kriznih regiona, umesto da se stvara podsticaj da krenu na opasan put preko mora.

On je odbacio tvrdnje da se u unutrašnje-političkoj debati stavio na stranu CSU protiv nemačke kancelarke.

Dodao je da je legitimno da ima kontakte sa sestrinskom strankom.

Kurc je objasnio da diskusija u Nemačkoj nema mnogo veze sa ishodom Samita EU, već pre svega sa navodnim bilateralnim sporazumima koje je Nemačka zaključila na tom skupu.

Pojedini od tih bilateralnih sporazuma neće voditi ka smanjenju broja migranata.

Kurc je istovremeno izrazio zadovoljstvo rezultatima Samita EU, istakavši da je po prvi put došlo do 'preokreta u glavama'.

"Godine ulepšavanja i poziva na izdrživljost su prošle", uveren je on ističući da je shvaćeno da je neophodno drugačije rešenje od raspodele izbeglica, rešenje koje bi ojačalo Fronteks i predvidelo oštrije delovanje protiv nevladinih organizacija koje ne poštuju zakone.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.