Tihi uspon mutti, dramatičan odlazak

Izvor: B92, 29.Okt.2018, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tihi uspon "mutti", dramatičan odlazak

Berlin -- Kada je postala prva žena kancelar u istoriji Nemačke, mnogi su njen uspeh videli kao dokaz da nije uvek loše biti potcenjen među unutarpartijskim rivalima.

Angela Merkel je danas najavila da se neće više kandidovati za nemačku kancelarku, niti za šeficu CDU.

Na prvoj konferenciji za novinare kao mandatara za sastav vlade, 2005. godine, Merkelova je imala poteškoća da izrazi svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << emocije, uprkos pokušajima nekoliko novinara iz inostranstva da izvuku iz nje informacije kako se oseća nakon što je izabrana za novog kancelara Nemačke, podseća “Dojče vele”.

"Kako se osećate, hajde", insistirao je danski novinar, ali je Merkelova odgovorila samo "Dobro sam, dobro sam raspoložena" dodajući da je napeta i koncentrisana, uoči koalicionih pregovora koji bi mogli da utiču na izgled prve vlade, koju će voditi.

Kako navodi “Dojče vele”, Merkelovu nemačka javnost dugo nije ozbiljno shvatala, da bi, na vrhuncu karijere, bila nazivana "mutti", u čemu ima neke paralele sa činjenicom da je njen prethodnik, ujedinitelj Istočne i Zapadne, otac nacije, Helmut Kol.

Ona se do političkog vrha nije probila kao "politički pešadinac", korak po korak kroz partijske strukture.

Za politiku se zainteresovala tek nakon pada komunističkog režima, na političkoj sceni prvi put se pojavila kao zamenica portparolke prve demokratske vlade istočne Nemačke, a u vrh nemačke politike lansirao ju je upravo Kol.

Kol je, naime, nakon ujedinjenja dve Nemačke, imenovao Merkelovu za ministarku za poslove žena i mladih.

Mediji su je nazivali "Kolova devojka", a kada je Kol izgubio od rivala iz SPD-a Gerharda Šredera na izborima 1998. godine, lider CDU Volfgang Šojble je imenovao Merkelovu za generalnog sekretara partije.

Posle izbijanja afere oko nezakonitih donacija i tajnog prikupljanja novca, kojim je Kol finansirao stranku, 1999. godine, njegova štićenica među prvima je zatražila da se on povuče i 10. aprila 2000. godine postala prva žena na mestu predsednika demohrišćana.

Dve godine kasnije Merkelova se povukla u stranu kako bi se predsedavajući CSU, sestrinske partije CDU iz Bavarske, Edmunda Štojbera kandidovao protiv Šredera na izborima, ali je Sstojber izgubio, a Merkel je označena velikim pobednikom.

Pored liderstva u CDU, preuzela je i vođenje zajedničke parlamentarne gruoe CDU/CSU. Njeni rivali iz partije tada su shvatili da je "Kolova devojka" težak protivnik, ocenjuje Dojče vele. Merkel je inače studirala fiziku u Lajpcigu, a doktorat je odbranila na istočnonemačkoj Akademiji nauka.

Doktorat je odbranila kod profesora Joakima Saura 1986. godine na temu "Brzinske konstante kod jednostavnih ugljovodonika", a on je nekoliko godina kasnije postao njen suprug.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tihi uspon, DRAMATIČNA NAJAVA ODLASKA: Angelu Merkel zvali "muti" i "Kolova devojka", a ona je svima zapušila usta VLADAVINOM DUGOM 18 GODINA

Izvor: Blic, 30.Okt.2018, 09:45

Kada je Angela Merkel, koja je danas najavila da se neće više kandidovati za nemačku kancelarku, niti šeficu CDU, 2005. godine postala prva žena kancelar u istoriji Nemačke, mnogi su njen uspeh videli kao dokaz da nije uvek loše biti potcenjen među unutarpartijskim rivalima. Ona se na čelu svoje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.