Tajni zaokret Angele Merkel

Izvor: Deutsche Welle, 07.Mar.2016, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajni zaokret Angele Merkel

Kancelarka Angela Merkel profitira od politike o kojoj je mesecima govorila sve najgore. Ona je zapravo načinila veliki politički zaokret, ali pokušava da to sakrije, smatra Kristof Haselbah.

Angela Merkel bi zapravo trebalo da čini sve kako bi grčko-makedonska granica ponovo bila otvorena za izbeglice. Pa ako to ne uspe, morala bi da izbeglice direktno prebacuje iz Grčke u Nemačku. Jer, aktuelna situacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << se može uporediti sa situacijom u septembru, kada su hiljade izbeglica bile u Mađarskoj a ona ih primila zaobilazeći sva pravila EU.

Kancelarka je javnosti stalno ponavljala svoja načela:

- Nema gornje granice kada je reč o broju potraćilaca azila.

- Ograde ne pomažu.

- Mora se naći evropsko rešenje koje bi uključivalo raspodelu izbeglica.

Delali su – drugi

Time se u Briselu sve više izolovala, dok je priliv izbeglica bio jednako veliki. Nekim evropskim vladama je zbog toga prekipelo. „Bolje da dela svako za sebe nego da zajedno ne radimo ništa“, rekao je mađarski premijer Viktor Orban. Austrija je najavila da će ograničiti broj primljenih izbeglica. Nekoliko istočnih članica EU je zajedno sa balkanskim zemljama dogovorilo da se zatvori makedonsko-grčka granica. Taj potez je u suprotnosti sa svim načelima Angele Merkel. Ali, posle toga je znatno opao broj izbeglica koje stižu u Nemačku. Upravo to je i Merkelova htela da postigne, samo što nije imala uspeha.

Kristof Haselbah, DW

Umesto slikanja „selfija“ sa izbeglicama, ona im sada savetuje da ostanu u Grčkoj. Kaže da niko nema pravo da bira sebi zemlju u kojoj će tražiti azil. Još pre nekoliko nedelja je iznenadila sve svojom izjavom da od sirijskih izbeglica očekuje da se vrate u otadžbinu kada tamo ponovo zavlada mir. Čemu onda integracija? – zapitali su se mnogi koji su se za tu integraciju zalagali.

Neće da je zateknu

Vicekancelar Zigmar Gabrijel je već rekao da je zaokret odavno učinjen. Pri čemu se sa njim nikad ne zna da li to smatra dobrim ili lošim, kao što se ne zna ni kakvu poziciju će zastupati sledeće nedelje. Zaokret vidi i šef CSU Horst Zehofer, koji se za njega odavno zalaže. Kada je reč o Angeli Merkel, ona se ponaša kao da se trudi da je niko ne „ulovi“ dok menja kurs. Ali, priznala ona to ili ne: upravo je politika koju je ona uvek nazivala nemoralnom, nemogućom ili štetnom, sada dovela do izvesnog popuštanja napetosti.

Teško da će tajni zaokret Angele Merkel sada koristiti Demohrišćanima na predstojećim izborima u tri nemačke savezne pokrajine. U ovom trenutku se svi izbori vrte oko izbegličke krize, pa su tako oni i glasanje o izbegličkoj politici nemačke vlade. Tako je bilo i na izborima u Hesenu. CDU i SPD, stranke koje na saveznom nivou vladaju zajedno, izgubile su veliko broj glasova, dok je Alternativa za Nemačku (AfD) postala treća po snazi politička snaga. Presuda birača se može ovako sažeti: da je Merkelova uspela da se izbori za svoju politiku u Evropskoj uniji, broj izbeglica bi sada bio isto tako veliki kao jesenas.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.