TURSKI MASAKR NAD JERMENIMA JE GENOCID: Nemački parlment usvojio rezoluciju (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 02.Jun.2016, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TURSKI MASAKR NAD JERMENIMA JE GENOCID: Nemački parlment usvojio rezoluciju (FOTO)

Rezolucija, pod nazivom "Sećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim narodima 1915. i 1916. godine", usvojena je uz podršku svih partija u parlamentu. Tokom glasanja je samo jedan poslanik bio uzdržan a jedan protiv.

Foto: Tanjug/AP

Ona je usvojena uprkos upozorenjima Turske da će to narušiti odnose dve zemlje, naveo je AFP.

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržava stav svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Demohrišćanske unije (CDU) da turski masakr nad Jermenima treba nazvati genocidom, ali nije prisustvovala sednici Bundestaga.

Foto: Tanjug/AP

Sednici nisu prisustvovali ni vicekancelar Zigmar Gabrijel ni šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

Rezolucija, koju su predložili vladajuća nemačka levičarsko-desničarska koalicija i opozicioni Zeleni, u tekstu sadrži i spornu reč "genocid".

Foto: Tanjug/AP

Pitanje genocida nad Jermenima je posebno osetljivo u Nemačkoj, pošto ona ima specijalne veze sa Ankarom između ostalog i zbog toga što tri miliona Turaka živi u Nemačkoj, navodi AFP.

Bundestag o rezoluciji glasa u osetljivom trenutku kada je Ankara potrebna Nemačkoj i EU kako bi se zaustavio priliv migranata, dok su tenzije visoke povodom niza pitanja, uključujući ljudska prava.

Leševi Jermena ubijenih od strane Turaka u gradu Erzurumu 1916. godine. Foto: Wikimedia Commons/W. L. Sachtleben

Jermeni tvrde da je milion i po Jermena ubijeno između 1915. i 1917. kada se Osmanlijsko carstvo raspadalo, dok moderna Turska tu tvrdnju odbacuje.

Više od 20 zemalja, među kojima su Francuska i Rusija, priznale su genocid nad Jermenima.

(Telegraf.rs/ Tanjug)


Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rezolucija Bundestaga-turski masakr nad Jermenima genocid

Izvor: B92, 02.Jun.2016

Berlin -- Nemački parlament izglasao je rezoluciju po kojoj je turski zločin nad Jermenima 1915. i 1916. godine proglašen genocidom...Tokom glasanja je samo jedan poslanik bio uzdržan, a jedan protiv...Ovakav potez nemačkog parlamenta je bio očekivan, a podržala ga je i nemačka kancelarka Angela...

Nastavak na B92...

Usvojena rezolucija - turski masakr nad Jermenima genocid

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Jun.2016

Nemački poslanici usvojili su danas gotovo jednoglasno rezoluciju kojom se turski masakr nad Jermenima priznaje kao genocid...Rezolucija, pod nazivom "Sećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim narodima 1915. i 1916. godine", usvojena je uz podršku svih partija u parlamentu...Tokom glasanja...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

ERDOGAN: Nemačka rezolucija o genocidu nad Jermenima ozbiljno će ugroziti odnose Berlina i Ankare

Izvor: Kurir, 02.Jun.2016

...Turski zvaničnici su rezoluciju nazvali ozbiljnom greškom uz ocenu da to stavlja na probu odnose dve zemlje..Turska smatra da ubijanje 1,5 miliona Jermena tokom Drugog svetskog rata nije bilo genocid

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.