Švab: Još jednu ovakvu krizu svet ne bi prebrodio

Izvor: Politika, 24.Jan.2011, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švab: Još jednu ovakvu krizu svet ne bi prebrodio

Svetski ekonomski forum u švajcarskom letovalištu Davos, na kome se očekuje oko 2.000 učesnika, održaće se krajem januara pod sloganom „Zajednička pravila za novu realnost”.

Među gostima koji će doputovati na Forum biće nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednici Rusije i Francuske, Dmitrij Medvedev i Nikola Sarkozi. Oni će pokušati da nađu rešenje za probleme svetske ekonomije, preneo je Dojče vele.

Nemački radio podseća da je Svetski ekonomski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << forum nastao pre 40 godina, 1971, kada je Klaus Švab, profesor ekonomije na univerzitetu u Ženevi, pozvao nekoliko stotina vrhunskih menadžera iz zapadnoevropskih kompanija u Davos.

Švab smatra da nikada pre nije bilo toliko problema u svetskoj ekonomiji. Stoga je neophodno razmotriti pouke velike krize.

„Živimo u sasvim novoj realnosti. Hoćemo da znamo šta znači ta nova realnost. Do kakvih promena je dovela svetska ekonomska kriza. Naša pretpostavka je da kriza ima strukturalne uzroke. Mnogo toga se promenilo. Ne smemo se vraćati na stare recepte”, kaže Švab.

Novu krizu ovakvih razmera svet ne bi bio u stanju da prebrodi. To pokazuje najnoviji izveštaj o rizicima u svetu koji Svetski ekonomski forum objavljuje svake godine pre početka Ekonomskog foruma.

Iz izveštaja proizlazi da su prvenstveno državne finansije u veoma kritičnoj fazi.

Ovo mišljenje deli i nemački ekonomski stručnjak Rolf Langhamer, koji ističe da „kriza finansijskih tržišta i državne dužničke krize sigurno nisu prošle”.

„Naprotiv, iz dužničke krize privatne privrede, prešli smo u krizu državnih finansija. Država veruje da može da prebrodi krizu. Ni Davos ni grupa najbogatijih država i najvećih zemalja u razvoju G-20, nemaju recept za rešenje te krize”, kaže Langhamer.

Učesnici Foruma u Davosu žele da podrže G-20. Francuska ove godine, kao predsedavajuća G-20, želi da reformiše svetski monetarni sistem. Stručnjaci su sumnjičavi kada je ta tema u pitanju, podseća Dojče vele.

U svakom slučaju, problema nije malo i o njima je neophodno razgovarati, ali samo razgovor nije dovoljan kako bi se resili nagomilani problemi.

Tanjug

objavljeno: 24.01.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.