Šutanovac: Nemoguće ukidanje „jednim rezom

Izvor: Politika, 20.Dec.2011, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Nemoguće ukidanje „jednim rezom"

BEOGRAD – Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas povodom stava nemačke kancelarke Angele Merkel da Srbija treba da ukine „paralelne strukture” na severu Kosova da se to ne može učiniti „jednim rezom” i da će Srbija tim povodom doneti najbolju odluku.

„Država će donositi odluke koje smatra da su najpodobnije kako za građane koji živi na Kosovu i Metohiji, tako i za građane koji žive u užoj Srbiji i sagledavati probleme vizije razvoja Srbije u budućnosti”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rekao je Šutanovac novinarima na Vojnomedicinskoj akademiji.

On je naveo da se Srbija nalazi na evropskom putu, a da je „činjenica da u tome postoji politička prepreka” o kojoj je Merkelova govorila.

„To je ukidanje paralelnih struktura i tom pitanju mora da se pristupi analitično... Ne može se jednim rezom to učiniti imajući u vidu da su dugi niz godina postojale paralelne struktura od strane Albanca na Kosovu i Metohiji koje su se ticale i školstva i zdravstva”, rekao je on.

Šutanovac je rekao da je „neprirodno” da neko očekuje da će građanke srpske nacionalnosti da se porađaju u Prištini kad u isto vreme građanke albanske nacionalnosti sa Kosova dolaze da se porađaju u Beogradu.

„Mislim da ćemo insistirati na tome da zaštita ljduskih prava i zaštita obrazovanja pre svega ostane sigurno sidro Srbije na Kosovu i Metohiji imajući u vidu da je prosto neprihvatljivo da deca uče po onim programima koje sprovodi Kosovo”, rekao je on.

Šutanovac je prethodno na Institutu Vojnomedicinske akademije za radiologiju pustio u rad novi linearni akcelerator koji će znatno smanjiti liste čekanja pacijenata sa malignim obolenjima.

Merkel je ponovila juče u Prištini je da je neophodno pronalaženje rešenja za sukobe na severu Kosova, da pri tome Srbija treba da ispuni zahteve koje je ona iznela letos u Beogradu, ali da takođe i Kosovo treba da doprinese rešavanju problema.

„U direktnim smo kontaktima sa Beogradom i Srbiji smo jasno rekli da treba da uspostavi razumnu robnu razmenu sa Kosovom, što trenutno nije slučaj, da se uspostavi kontrola prelaza i ukinu parlalene strukture”, rekla je Merkelova. 

Tanjug

objavljeno: 20.12.2011
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.