Susret Vučića i Merkelove daleko od protokola, sastanku će prisustvovati i osoba od najvećeg poverenja kancelarke

Izvor: BKTV News, 14.Mar.2017, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret Vučića i Merkelove daleko od protokola, sastanku će prisustvovati i osoba od najvećeg poverenja kancelarke

Predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić sastaće se popodne u Berlinu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i sa njom će razgovarati o bilateralnim odnosima, regionalnim i migrantskim pitanjima i evropskoj politici i ekonomiji.

Ovaj, deseti po redu susret Vučića i Merkelove, mogao bi se smatrati jednim od rutinskih sastanaka dvoje konzervativnih političara, koji će se, posle razgovora u Kancelarskoj službi, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << zajedno pojaviti pred novinarima sa par protokolarnih rečenica, kada bi u odnosima s Berlinom uopšte bilo takvih opcija.

Susreti u Berlinu, međutim, uvek imaju političku težinu i podrazumevaju mnogo više od protokola, imajući u vidu da kancelarka, poznata po tome da "ne troši" vreme tek tako, toliko da čak i u Kinu putuje na dan-dva.

Pada u oči da će američki predsednik u petak primiti Merkelovu, inače na kraju aktuelnog mandata, a ona danas Vučića, takođe na kraju njegovog premijerskog mandata, s obzirom da je najavio da će napustiti to mesto i ako ne dobije predsedničke izbore.

To bi, za nemačku javnost bez mnogo dileme, moglo da govori i o ulozi Srbije na Balkanu i Nemačke u Evropskoj uniji (EU), ali i o pozicijama srpskog premijera i nemačkog kancelara izvan nacionalne političke scene.

Na to ukazuje i saznanje da se u okviru današnjeg sastanka pominje i savetnik Merkelove za spoljnu politiku Krištof Hojzgen.

Hojzgen se ne pojavljuje često u javnosti, ali se veruje da uživa izuzetno poverenje kancelarke, da joj daje ideje i da je, verovatno, prva adresa za razgovore o najvažnijim pitanjima Srbije - Kosovu i EU.

Ovaj demohrišćanin nalazi se iza "zavese" Merkelove i diplomata je koji je svoje usluge stavio na raspolaganje i bivšem nemačkom ministru inostranih poslova liberalu Klausu Kinkelu, bio je i šef politickog štaba bivšeg EU komesara za spoljnu politiku EU Havijara Solane, a navodi se da je čak i socijaldemokrata i bivši kancelar Gerhard Šreder razmišljao da pred irački rat "posegne" za njegovim dobrim uslugama.

Šta će Merkelova i Vučić danas pričati iza zatvorenih vrata Kancelarske službe i koliko će se pridržavati zvanično najavljenih tema, to znaju samo oni.

Ono što, međutim, svi znaju jeste da Vučić u Berlin dolazi dok na Kosovu, koje pokušava da zaokruži svoju državnost, rade na formiranju sopstvene vojske, Makedoniju potresaju sve vrste nemira, Bosna grca u problemima, ceo region podrhtava od napetosti.

Zna se, takođe, da ni Merkelova u ovoj izbornoj godini ne živi najlagodnijim životom kancelara najjače evropske nacije.

Merkelovu, naime, kritikuju i politički istomišljenici zbog njene politike "otvorenih vrata" prema izbeglicama i tvrde da joj se može "obiti o glavu", čekaju je par pokrajinskih i savezni izbori, desničari iz "Alternative za Nemačku"  "kradu" joj deo biračkog tela, Tramp joj "mrsi konce" u privrednim temama, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan svojim zahtevima i kritikama "tovari na leđa" brojne probleme i deli tursku zajednicu, najbrojniju grupu stranaca u Nemačkoj.

Kako se mirno rešavaju odnosi sa Turskom čije težnje za uticajem na Balkanu nikada nisu prestale ili kako primiti ogroman broj izbeglica u siromašnu državu, a pri tom izbeći i socijalne nemire i sukobe nezadovoljnih i pridošlica i građana - srpsko je i Vučićevo iskustvo, koje će svakako biti na agendi.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučića se sastao sa nemačkom kancelarkom ,Merkel

Izvor: Beta Video, 14.Mar.2017

BERLIN - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.(pokrivalice)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.