Šta bi doneo Šokenhof ja ili nein

Izvor: B92, 28.Maj.2013, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta bi doneo Šokenhof "ja ili nein"

Beograd, Berlin -- Visoki funkcioner stranke Angele Merkel, Andreas Šokenhof, trebalo bi svega par dana pre odluke Budenstaga o dodeli datuma za Srbiju, da poseti Beograd.

List Danas navodi da je poseta Šokenhofa planirana za 19. jun, uz podsećanje da će nemački Bundestag odluku o Srbiji doneti 27. juna.

Međutim, Tanjugu je iz kabineta ovog visokog funkcionera CDU rečeno: "Planirano je da Šokenhof poseti Srbiju, ali da to još nije sigurno''.

Vladajuća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << CDU kancelarke Angele Merkel i dalje ima rezerve kada je reč o brzom i efikasnom sprovođenju plana o primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, od čega najviše zavisi da li će poslanici te stranke u saveznom parlamentu, Bundestagu, dati zeleno svetlo za nastavak evropske integracije Srbije, kažu za Danas izvori u Berlinu bliski CDU.

Prema rečima sagovornika Danasa, nije izvesno da li će Andreas Šokenhof, visoki funkcioner CDU i zamenik predsednika poslaničkog kluba CDU-CSU u Bundestagu, posetiti Beograd i Prištinu 19. juna, kako je ranije pominjano u medijima. „Trebalo bi da sa Šokenhofom dođe još jedan poslanik vladajuće nemačke koalicije, ali poseta još nije sto odsto odsto sigurna i isključivo zavisi od rezultata u primeni Sporazuma iz Brisela“, objašnjavaju izvori Danasa.

Podsetimo, Andreas Šokenhof je prilikom svoje posete Beogradu u martu rekao da je preduslov za početak pregovora o članstvu Srbije u EU „jasno vidljiva volja za pravno obavezujućom normalizacijom odnosa s Kosovom“.

Uticajni poslanik CDU je tada naveo i da je srpska vlada „ostvarila znatan napredak“ u dijalogu s Prištinom, ali da sedam uslova koje je izneo tokom boravka u Beogradu u septembru 2012, uključujući ukidanje paralelnih struktura na severu Kosova, ostaju glavni uslovi na osnovu kojih će CDU-CSU proceniti da li Srbija ispunjava očekivanja za početak pregovora s EU.

Da li će Šokenhof, dugogodišnji član Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel, dobar poznavalac ruskih i francuskih prilika i čovek jasnih reči, u drugoj polivinu juna posetiti Beograd još, dakle, nije definitivno odlučeno, ali je iz Beograda najavljeno da će u junu nemačku prestonicu posetiti predsednik skupštine Srbije Nebojša Stefanović i potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić.

Berlin će tako u junu biti mesto i diplomatske ofanzive srpskih političara i odlučivanja o srpskim ciljevima, a time i o državnim interesima i planovima, piše Tanjug.

Vestervele je pre 10 dana posetio Beograd i tom prilikom izjavio da ako bude bilo opipljivih rezultata u primeni sporazuma sa Prištinom, može dati pozitivan znak Bundestagu za odluku o datumu za pregovore.

Ako se uzme u obzir sve ono što je Vlada Srbije učinila, kada su u pitanju i unutrašnje i spoljnopolitičke obaveze i zadaci, kad se oslušnu odjeci, komentari i rezultati nedavne posete šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervela i svemu tome doda jedna konstanta - a to je jasan stav Nemačke da se dogovoreno mora poštovati - onda bi se moglo zaključiti da je Srbija tik pred nemačkim ''da'' za dobijanje datuma, piše Tanjug.

Između toga i dobijenog ''zelenog svetla'' stoji, izgleda, još mnogo filigranskih dogovora, pregovora, diplomatskih upozorenja, jasnih reči, ali verovatno i naznaka i naslućenih poruka, pa bi se možda zato moglo postaviti pitanje da li je za Srbiju dobro ili loše to što će Šokenhof posetiti Beograd.

Premda je šef nemačke diplomatije Vestervele boraveći u Beogradu najavio dolazak jedne delegacije i premda se kaže da je poseta planirana, možda bi eventualni nedolazak nemačkih parlamentaraca značio da u Srbiji sve teče prema planovima i dogovorima, da nema potrebe za još diplomatskih susreta i da poslovično dobro organizovani Nemci, koji vreme cene bar koliko i novac, ne žele da se rasipaju...

Možda bi, isto tako, i dolazak Šokenhofa, političara koji kaže da u centru njegove politike stoji čovek, sa svojim vrednostima, da su, između ostalog, sloboda i odgovornost, efikasnost i pravednost njegova politička ubeđenja, takođe, mogao biti dobar znak za Srbiju, kao podrška i ohrabrenje za dugi put od Balkana do Brisela.

Sve su to, naravno, spekulacije, kao i to da bi, možda, njegov dolazak mogao biti i loš predznak za Srbiju, kao poslednje upozorenje pred odluku Bundestaga i podsećanje na jasne i nepromenjive nemačke zahteve i srpska obećanja.

U brojnim spekulacijama i nagađanjima o tome šta se očekuje od ove posete, da li su nemački konzervativci podeljeni po pitanju odnosa prema Srbiji i da li će Bundestag dati ili neće ''zeleno svetlo'', nameće se zaključak da je u odnosu Beograda i Berlina na evropskom putu Srbije, izgleda, političkoj eliti Nemačke jasno da će Srbija, ako uđe u EU, sa sobom, kao i druge nove članice EU, doneti i svoje siromaštvo i svoje muke, ali i da bi svi ti problemi mogli biti veći, ukoliko ostane izvan EU, zaključuje se u Tanjugovom tekstu.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šokenhof moguće ponovo u Srbiji: Da li je to dobro ili loše?

Izvor: Blic, 28.Maj.2013

Andreas Šokenhof, nemački konzervativac, dobro poznat i srpskim političarima i srpskoj javnosti, mogao bi sa nemačkim parlamentarcima uskoro da ponovo poseti Beograd i to pred odluku nemačkog Bundestaga, koji će 27. juna, dati preporuku nemačkoj vladi da li da glasa ili ne za ''zeleno svetlo''...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.