Šreder kritikovao Merkelovu

Izvor: Blic, 13.Mar.2013, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šreder kritikovao Merkelovu

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder kritikovao je danas svoju naslednicu Angelu Merkel jer nije nadogradila njegove uspešne socijalne reforme, uz ocenu da je Berlin reagovao suviše sporo i kasno na krizu evrozone. Gerhard Šreder

Šreder (68), član Socijaldemokratske stranke (SPD), ne učestvuje u nemačkom političkom životu od kada je izgubio od Merkelove malom razlikom na izborima 2005. godine.

On je prisustvovao sastanku svoje partije u Berlinu povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 10 godina od pokretanja reformskog programa "Agenda 2010" i održao konferenciju za novinare sa Frankom Valterom Štajnmajerom, svojim bivšim saradnikom iz vlade, koji je izgubio od Merkelove na prethodnim izborima 2009.

- Ne bi bilo nepošteno reći da nije dala nikakav doprinos. Merkelova je u Evropi uvek delovala prekasno, pa je svaka akcija zbog toga bila još skuplja - rekao je Šreder.

Angela Merkel

Merkelova (58) je favorit za osvajanje trećeg kancelarskog mandata na izborima u septembru, a kandidat koji predstavlja SPD je Per Štajnbruk, bivši ministar finansija iz "velike koalicije" koja je upravljala Nemačkom od 2005. do 2009.

Merkelova je postala naročito omražena među pojedinim socijaldemokratama jer je, kako oni smatraju, iskoristila plodove Šrederovih reformi i konsolidovala svoj položaj, zahvaljujući ekonomskoj snazi Nemačke.

Šrederove reforme, koje su obuhvatale smanjenje poreza na prihode, reviziju sistema osiguranja nezaposlenih i liberalizaciju tržišta rada u početku su podigle broj nezaposlenih na preko pet miliona, što je bio posleratni rekord.

Šrederov rejting zbog toga je počeo da opada, a desile su se i podele unutar SPD-a, zbog čega je on raspisao prevremene izbore, koje je izgubio od Merkelove.

Povezane vesti: Nemački poslanik: Novi paket pomoći Grčkoj malo verovatan Grci traže po arhivama materijal za nemačke reparacije Nemci protestuju protiv spasavanja evrozone Merkelova: EU na jesen očekuje puno posla ECB objavila detalje novog plana o kupovini obveznica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.