SPD, Zeleni i FDP potpisali koalicioni sporazum - kraj vladavine Angele Merkel

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2021, 13:19

SPD, Zeleni i FDP potpisali koalicioni sporazum - kraj vladavine Angele Merkel

Stranke nemačke "semafor koalicije" - Socijaldemokratska partija (SPD), Zeleni i Slobodarska stranka (FDP) - potpisale su danas koalicioni sporazum, kojim je ozvaničen kraj vladavine Angele Merkel.

Kandidat za kancelara Olaf Šolc sutra će u Bundestagu biti izabran kao novi šef vlade, a njegovi ministri i on nakon toga će podneti zakletvu.

Time se završava 16-godišnja era kancelarke Angele Merkel.

Šolc je kazao da će borba protiv korona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << virusa najpre iziskivati svu pažnju nove koalicije.

Šef Zelenih Robert Habek naglasio je da je cilj da se uspostavi vlada za građane Nemačke.

On je istakao da je izazov da se u najvećoj industrijskoj naciji Evrope i četvrtoj privredi sveta spoje klimatska neutralnost i blagostanje.

Kopredsedavajuća Zelenih Analena Berbok ocenio je da je koalicioni sporazum "na visini realnosti".

Lider FDP Kristijan Lindner je poručio da sada počinje "vreme dela".

On je objasnio da je zajednički cilj smelost ka većem napretku.

"Nemamo nikakve iluzije", poručio je Lindner.

Koalicioni sporazum je dokument od 177 strana, koji nosi naziv "Smelost ka većem napretku".

Za potpisivanje sporazuma koalicioni partneri su izabrali berlinski "Futurium", centar za izložbe na temu oblikovanje budućnosti, koji simbolizuje ujedno i namere vlade.

Koalicioni sporazum povećava velike napore u oblasti zaštite klime.

Tako je planirano da se industrijska proizvodnja učini klimatski neutralnom i, istovremeno, sprovedu i poboljšanja za lica sa manjim primanjima, stanare i porodice.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bundestag izglasao Olafa Šolca za novog kancelara Nemačke

Izvor: RTS, 08.Dec.2021, 11:38

Nemački Bundestag izabrao je Olafa Šolca iz Socijaldemokratske partije Nemačke za novog saveznog kancelara. . Tajnim glasanjem u parlamentu Šolc je dobio podršku 395 od 707 prisutnih poslanika. Za izbor je Šolcu trebalo 369 glasova...Šolc je potom položio zakletvu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.