Smučilo mi se da skupljam krhotine... Makron i Merkelova SVE UDALJENIJI - šta je JABUKA RAZDORA?

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Nov.2019, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Smučilo mi se da skupljam krhotine..." Makron i Merkelova SVE UDALJENIJI - šta je JABUKA RAZDORA?

Odnos francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel otežavaju različiti politički pristupi dvoje šefova vlada.

Na marginama proslave 30-godišnjice pada Berlinskog zida, nemačka kancelarka je u privatnom razgovoru oštro kritikovala kolegu, navodi "Njujork tajms".

- Shvatam vašu potrebu za remetilačkom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << politikom. Ali smučilo mi se da skupljam krhotine. Stalno moram da lepim šoljice koje ste vi razbili, samo da bismo mogli da sednemo i popijemo šolju čaja - rekla je navodno Makronu neuobičajeno ljuta Angela Merkel.

Makron je ranije oštro kritikovao NATO i izazvao gnevne reakcije u savezu.

U intervjuu "Ekonomistu" francuski predsednik zaključio je da je NATO zbog nedostatka dogovora doživeo "moždanu smrt", da bi Merkel odmah posle toga odbacila njegove tvrdnje kao preterane.

Kada je Evropska unija u pitanju, Makron je nedavno uložio veto na početak pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom, iako su obe zemlje započele teške reforme kako bi ispunile kriterijume, a Severna Makedonija je na zahtev susedne Grčke čak promenila ime.

Razgovor dvoje lidera ističe u prvi plan ozbiljno zategnute odnose Francuske i Nemacke, kao i tenzije vezane za skraćeni sastanak NATO u predgrađu Londona, koji je pažljivo spušten sa nivoa samita u rang skupa lidera povodom proslave 70-godišnjice saveza.

- Odnosi Francuske i Nemačke odavno nisu bili tako loši. Skoro nisam doživela takvu ogorčenost i nerazumevanje - izjavila je Klaudia Major, analitičar bezbednosti pri Nemačkom institutu za međunarodnu politiku i bezbednost.

Kao ambiciozan francuski predsednik s gotovo kraljevskim ovlašćenjima, Makron sve više gubi strpljenje zbog usporenog pragmatičnog pristupa Angele Merkel, nemačkog federalizma i koalicione vlade, ismatra Major.

Njegova želja, "na njegov nestrpljiv i gotovo nervozan način", da "predvodi i remeti" u sukobu je s nemačkim sistemom, koji je veoma usporen tokom poslednjeg mandata Angele Merkel i u trenutku kada koalicija nastoji da preživi, dodala je ona.

Nemačka će nakon Makronove kritike ipak staviti na probu politički dogovor u NATO. Takođe, nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (SPD) je u sredu na sastanku NATO u Briselu predložio uvođenje komisije stručnjaka, koju bi vodio generalni sekretar Jens Stoltenberg, a koja bi imala zadatak da nadomesti "nedostatak političke diskusije u savezu".

DIRLJIVO DO NEBA: Majka i ćerka se nisu videle 50 GODINA, a nakon njihovog susreta usledio je MUK (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.