Sastanak Kolinde i Merkelove

Izvor: B92, 17.Mar.2015, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak Kolinde i Merkelove

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović u okviru posete Nemačkoj u Berlinu je razgovarala sa predsednikom Joahimom Gaukom i s kancelarkom Angelom Merkel.

Gauk i Grabar-Kitarović naglasili su da je poseta znak intenzivnih odnosa između Hrvatske i Nemačke a razgovarali su o bilateralnoj saradnji, zajedničkim evropskim pitanjima i odnosu prema jugoistoku Evrope, prenosi agencija Hina.

Pritom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je postalo vidljivo da dvoje predsednika, uprkos očigledno ujednačenim stajalištima u pogledu jugoistočne Evrope, posebno spremnosti na pomoć tim zemljama u evroatlantskim integracijama, različito gledaju na mesto Hrvatske u tom kontekstu.

Dok je nemački predsednik govorio o "zapadnom Balkanu", Grabar-Kitarović je govorila isključivo o "jugoistočnoj Evropi".

"Hrvatska je primer za druge države zapadnog Balkana", rekao je nemački predsednik, spominjući pritom i ulogu Hrvatske kao "poveznice" između tog područja i ostatka Evrope.

"Nemačka želi samopouzdanu Hrvatsku, spremnu na reforme i prosperitetnu, kao bliskog partnera u Evropskoj uniji. Ali, želimo i Hrvatsku koja će biti svesna svoje ključne uloge u jugoistočnoj Evropi", poručio je on.

Gauk je, kako je prenela Hrvatska televizija, poručio da Hrvatska mora da se suoči sa svojom prošlošću, kao što je to učinila i Nemačka.

Grabar-Kitarović koja boravi je u zvaničnoj poseti Nemačkoj gde je razgovarala i s kancelarkom Angelom Merkel, naglasila je da je Hrvatska otvorena za saradnju sa susedima.

"Ima ratnih rana koje treba zatvoriti", rekla je hrvatska predsednica i poručila da je Hrvatska spremna da sa susednim državama podeli svoje iskustvo u pristupanju EU.

Grabar-Kitarović je pak, naglašavajući otvorenost Hrvatske za saradnju sa susedima u jugoistočnoj Evropi, spomenula i spremnost na učestvovanje u procesima poput "Brdo-Brioni" i "Berlinski proces".

Ona je podsetila da je Hrvatska primer zemljama jugoistočne Evrope.

"Ima ratnih rana koje treba zatvoriti", rekla je, podsećajući da je Hrvatska spremna da podeli svoje iskustvo u pristupu EU s BiH i drugim zemljama u susedstvu.

Prema Gauckovim rečima, proces reformi u Hrvatskoj "još nije dovršen".

Iz kancelarije Angele Merkel je saopšteno da su teme razgovora bilateralni odnosi i teme vezane za Evropsku uniju, kao i zbivanja u jugoistočnoj Evropi.

Uoči puta u Nemačku, Grabar-Kitarović je rekla da želi da obnovi poverenje Nemačke u Hrvatsku, narušeno slučajem "leks Perković" i izmenom zakona o nalogu za hapšenje uoči ulaska Hrvatske u EU.

Taj zakon je onemogućio izručenje bivših čelnika jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača Nemačkoj.

Posle sedmomesečne pravno-poltiičke afere koja je uzburkala i podelila političku scenu u Hrvatskoj, ali i dovela do sukoba Hrvatske s Nemačkom i Evropskom komisijom, Perković i Mustač su početkom godine izručeni Nemačkoj.

Njima se sudi za učešće u ubistvu političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u okolini Minhena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NISKI START: Kolinda je htela da se rukuje, ali je ruka nemačkog predsednika otišla na drugo mesto?!

Izvor: Kurir, 17.Mar.2015

Grabar-Kitarović je dočekana s državničkim počastima u sedištu nemačkog saveznog predsednika, a potom se sastala i s kancelarkom Merkel..Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u službenu posetu Nemačkoj. Grabar-Kitarović je u Berlinu dočekao nemački predsednik Joakim...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.