ŠEF BND: Neki moji saradnici su za sumnjive ciljeve američke špijunaže znali još 2005.

Izvor: 011vodič.com, 22.Maj.2015, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠEF BND: Neki moji saradnici su za sumnjive ciljeve američke špijunaže znali još 2005.

ŠEF  nemačke obaveštajne službe – Gerhard Šindler – priznao je da da su on i BND pravili greške u saradnji sa američkom špijunažom.
Sredinom aprila je u Nemačkoj izbio novi skandal kada se otkrilo da je američka elektronska špijunaža (NSA) koristila tehničke mogućnosti BND za praćenje i prisluškivanje francuskih i nemačkih političara i velikih evropskih korporacija. Zbog ovoga je Šindler morao da položi račun u Bundestagu.
Prethodno je anketni odbor od vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << Angele Merkel tražio – kompletan spisak „objekata praćenja” koji j bio predat Amerikancima, a Šindler je pred poslanicima priznao da njegova služba nije na propisani način proveravala spiskove sa „objektima za praćenje” dobijene od „američkih kolega”.
Pri tom je naglasio: da su pojedini saradnici BND  za sumnjive ciljeve američke obaveštajne službe znali još 2005, ali da je on o njima informisan tek u martu.
Šef BND je sve ovo nazvao začuđujućom nesmotrenošću koju je objasnio „velikom zavisnošću od specijalnih službi SAD što je prisiljavalo neke saradnike BND da ćute”.
Šindler je obećao temeljnu istragu unutar BND, ali je upozorio da bi njena preterana otvorenost „mogla naškoditi daljoj partnerskoj saradnji u oblasti obaveštajnog delovanja sa drugim zemljama”.
#fakti
The post ŠEF BND: Neki moji saradnici su za sumnjive ciljeve američke špijunaže znali još 2005. appeared first on Politika.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.