Rama Merkelovoj: Jačaćemo odnose sa Srbima

Izvor: B92, 08.Jul.2015, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rama Merkelovoj: Jačaćemo odnose sa Srbima

Nemačka kancelarka Angela Merkel albanski premijer Edi Rama zajednički su ocenili da je Tirana napravila značajan napredak u odnosima sa zemljama regiona.

Posebno su apostrofirane posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Albaniji i Rame Beogradu.

Merkelova, koja je posetom Tirani započela trodnevnu balkansku turneju, rekla je novinarima nakon razgovora sa Ramom, da je veoma zadovoljna šsto je održala obećanje i došla u albansku prestonicu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ona je dodala da ova poseta treba da posluži kao podsticaj za jačanje ekonomskog partnerstva dveju zemalja.

"Albanija je zabeležila veliki napredak. Imamo velike mogućnosti za dostizanje novih nivoa privredne saradnje. Privredna saradnja je aspekt koji beleži značajnu tačku na vašem putu u pravcu EU", rekla je Merkelova, javili su albanski mediji.

Nemačka kancelarka je dodala da je "za Albaniju vrlo značajno stvaranje uslova kako bi investitori imali poverenja".

Kancelarka je naglasila da Albanija ima mogućnosti da dobije i najbolje ekspertize za reforme u oblasti pavosuđa, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Albanija nije zemlja iz koje će azilantima biti priznato to pravo već zemlja koja može da ponudi kvalifikovnu radnu snagu", rekla je između ostalog Merkelova.

Druga tačka na koju je stavila naglasak je bila i saradnja balkanskih zemalja u kome je po njenim rečima poseban napredak napravljen posetama premijera Vučića Tirani i premijera Rame Beogradu.

Rama je zahvalio nemačkoj kancelarki na poseti, za koju je rekao da pokazuje posebnu pažnju koju Merkelova poklanja regionu Balkana u širokom nizu pitanja.

Rama je rekao da šefica nemačke vlade razume teškoće i napore Albanije "na putu ka evropskoj demokratiji".

“Kancelarka Merkel pokazuje pažnju i shvata značaj našeg regiona u geopolitičkom smislu. Važno je i da kancelarka shvati naše napore i teškoće na putu ka evropskoj demokratiji“, rekao je Rama.

On je rekao da ova poseta pokazuje u punom smislu saradnju i dobru volju za jačanje partnerstva između dve zemlje.

"Gospođo kancelarka, zahvaljujem vam se na vašoj podršci u ekonomskom razvoju Albanije i njenoj integraciji", rekao je Rama i dodao da je Berlinska konferencija ubrzala proces saradnje u regionu koji j bio talac prošlosti i da je postignut napredak o kakvom ranije nije moglo ni da se sanja, koji je kulminirao posetama premijera Beogradu i Tirani.

Odlučni smo, kazao je Rama, da i dalje napredujemo sa našim komšijama Srbima i da dalje jačamo odnose sa njima.

Rama je ponovio da je Balkanu potrebna Evropa isto onoliko koliko je i Evropi potreban Balkan: "Integracija Zapadnog Balkana u EU je uzajamna potreba kao projekat mira i uzajamne koristi. Niko u EU ne želi da ostavi Balkan van Evrope, to bi bilo loše za čitavu Evropu".

Albanski premijer je naglasio da Albanci nemaju pravo dobijanja azila u EU ali da na to pitanje ne treba gledati samo sa tačke bezbednosti već i kao socijalni problem koji može da bude ublažen putem ekonomske podrške EU Albaniji.

"Ne tražimo olakšice ili smanjenja uslova Brisela u vezi onoga što treba da uradimo za integraciju jer to što radimo ne radimo samo zato što to traži Brisel već i zbog toga što to traži i albancko društvo", zavgršio je Rama.

Šef albanske vlade je zahvalio kancelarki Merkel u ime svih Albanaca na podršci koju im je pružila u njihovim naporima za integraciju u EU.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ALBANCI MOZETE DA ZABORAVITE VELIKU ALBANIJU OD NJE NEMA NISTA Evo kako je Angela Merkel udarila samar Edi Rami

Izvor: medio.rs, 09.Jul.2015, 10:03

Kancelarka Nemačke je juče pre posete Beogradu boravila u Tirani i Albancima jasno poručila da mogu da zaborave na veliku Albaniju...Nemačka kancelarka Angela Merkel juče je pre posete Srbiji posetila Tiranu i Albancima i premijeru Albanije Edi Rami delila lekcije o Srbima i stala u zaštitu...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.